Αυτή είναι η καλύτερη λύση για την αξιοποίηση του Αλμυρού

Η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη ιεραρχεί τις λύσεις για την εκμετάλλευση του Αλμυρού με βάση την μελέτη του 2021.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Κώστα Χατζηδάκη στο Ηράκλειο και στον Αλμυρό καθώς και τις δηλώσεις του για την αξιοποίηση των νερών του ποταμού, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη μίλησε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 επί του θέματος.

Συγκεκριμένα η κ Κοζυράκη ανέλυσε στην εκπομπή των Σωτήρη Μεταξά και Κώστα Κεφαλογιάννη τις λύσεις που είχε εξετάσει και ιεραρχήσει η μελέτη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης το 2021. Σύμφωνα με την μελέτη λοιπόν, η καλύτερη λύση με την -μακράν- μεγαλύτερη βαθμολογία από τις υπόλοιπες είναι η απευθείας σύνδεση του Αλμυρού με τα δίκτυα των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, ώστε το διάστημα που ο ποταμός έχει γλυκό νερό (περίπου 40 ημέρες το χρόνο αν και εσχάτως είναι μικρότερο) να ενισχύει με χιλιάδες κυβικά την υδροδότηση των δυο πόλεων. Η κ. Κοζυράκη μάλιστα άφησε αιχμές για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση επί πέντε χρόνια και μόλις πρόσφατα ο Δήμος Μαλεβιζίου ξεκίνησε μελέτες για τα έργα σύνδεσης των δικτύων του με τον Αλμυρό.

Η δεύτερη λύση που περιλαμβάνει η μελέτη της Αποκεντρωμένης είναι η δημιουργία αποταμιευτήρα (φράγματος δηλαδή) χωρητικότητας άνω των 20 εκατομμυρίων κυβικών, η τρίτη λύση η ανύψωση του σημερινού φράγματος και η κατασκευή νέου αποταμιευτήρα και υδρομαστευτικής στοάς και η τέταρτη η δημουργία εργοστασίου αφαλάτωσης δυναμικής 41.000 κυβικών την ώρα.

Η πρώτη λύση, εκτός των άλλων, όπως εξήγησε η κ. Κοζυράκη είναι η πιο εύκολη να πραγματοποιηθεί, η πιο οικονομική, με την μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και γενικά, τόνισε χαρακτηριστικά η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης: “είναι κάτι που έπρεπε να έχει ήδη γίνει” .

Η κ. Κοζυράκη είπε ακόμα ότι μέχρι να δημιουργηθεί Ενιαίας Φορέας Διαχείρισης, η πρωτοβουλία για να προχωρήσουν τα απαιτούμενα έργα ανήκει στους δυο δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου και στις αντίστοιχες ΔΕΥΑ.

Ακούστε εδώ όσα είπε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη:

 

Προηγούμενο

Μπαράζ ιρανικών επιθέσεων στη μεγαλύτερη μονάδα LNG του Κατάρ

Επόμενο

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής - Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση, επιστολή φον ντερ Λάιεν για μέτρα

Σχετικά Άρθρα