Στην Ολομέλεια της Bουλής το ν/σ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Αναμένεται να ανοίξει νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Πέμπτη (12/2) προς συζήτηση το νομοσχέδιο του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ενίσχυση και διεύρυνση της εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης για τα εργασιακά.

Το σχέδιο νόμου, που παρουσιάζεται ως παρέμβαση για την αποκατάσταση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προβλέπει – μεταξύ άλλων – διευκολύνσεις στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, ρυθμίσεις για τη μετενέργεια των όρων μετά τη λήξη μιας σύμβασης, καθώς και παρεμβάσεις στο πλαίσιο μεσολάβησης και διαιτησίας.

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι:

  • Η αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
  • Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των κοινωνικών εταίρων.
  • Η διασφάλιση σταθερού πλαισίου όρων αμοιβής και εργασίας.

Παράλληλα, επιχειρείται να απλοποιηθούν οι διαδικασίες κήρυξης μιας κλαδικής σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτικής, ώστε να εφαρμόζεται σε όλο τον κλάδο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί βήμα προς μια πιο ισορροπημένη αγορά εργασίας, ενισχύοντας τη συλλογική αυτονομία και τη θεσμική σταθερότητα.

Αντίθετα, κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ζητώντας περαιτέρω εγγυήσεις για την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε προ μνημονιακών ρυθμίσεων επίπεδα.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου. Σε περίπτωση υπερψήφισης, το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων παραμένει κεντρικό στην εργασιακή ατζέντα, καθώς συνδέεται άμεσα με τις αμοιβές, τις συνθήκες εργασίας και τη συνολική λειτουργία της αγοράς εργασίας στη χώρα.

Προηγούμενο

Ρέθυμνο: Ο... λογιστής της «άρπαξε» 800 ευρώ

Επόμενο

Γ.Γεραπετρίτης για Τουρκία: Κάθε ένταση να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία

Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Κατ’ οίκον περιορισμός στον 18χρονο για την άγρια επίθεση σε 13χρονο – Διαφώνησαν εισαγγελέας και ανακριτής

Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκε, προσωρινά, ο 18χρονος που συνελήφθη για την άγρια επίθεση στον 13χρονο, τα ξημερώματα της Τρίτης, στην περιοχή…