Επιστολή στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στον υπουργό Οικονομικών, απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ζητώντας τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Πάγια ήταν και παραμένει η θέση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης,  αναφορικά με την αντίθεσή της στο θέμα της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και η τήρηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου με ΚΥΑ και ενάντια στις αποφάσεις της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους σύμφωνα με το Νόμο 4446/2016  και με το επιχείρημα της ενίσχυσης της αγοράς λόγω των υποχρεωτικών και για πολλούς μήνες κλειστών καταστημάτων, ευνοούν αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες αλυσίδες των πολυεθνικών ομίλων οι οποίες πιέζουν συνεχώς προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η αγορά, τα καταστήματα, η μικρή και μεσαία επιχείρηση χρειάζεται μια σειρά από στήριξη μέτρων για να μπορέσει να σταθεί, να συνεχίσει και να επιβιώσει. Η τόνωση της μικρής επιχείρησης, όλων των κλάδων, η διατήρηση θέσεων εργασίας και η κανονικότητα του επαγγελματία, βιοτέχνη και έμπορου,  δεν θα έρθει με το άνοιγμα της Κυριακάτικης αργίας αλλά με γενναία οικονομικά μέτρα και ελαφρύνσεις, με μειώσεις φόρων και στήριξη προς όλες τις κατευθύνσεις. Ετσι θα δημιουργήσομε την επανεκκίνηση.

Το ζήτημα δεν είναι ο χρόνος αλλά η οικονομική ρευστότητα, η οποία είναι μηδαμινή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Κρήτης, δηλώνουμε με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, την πλήρη αντίθεση μας στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και ζητάμε την νομοθετική κατοχύρωση της.

Να ισχύουν ΜΟΝΟ οι 3 παραδοσιακά καθιερωμένες Κυριακές τον χρόνο και συγκεκριμένα οι 2 τελευταίες του έτους (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά) και η  Κυριακή των Βαΐων.

Διευκρινίζουμε ότι οι Κυριακές δεν έχουν σχέση με τις ΑΜΙΓΩΣ τουριστικές περιοχές και τις εποχιακές αγορές (τουριστική-καλοκαιρινή σαιζόν), αυτό θα γίνεται κατ΄ εξαίρεση όπως και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας σε αυτές.

Η Κυριακάτικη αργία είναι κατάκτηση πολλών δεκαετιών, συνυφασμένη με τη φιλοσοφία και την κουλτούρα του Έλληνα. Αφιερωμένη στην οικογένεια και στην ανάπαυση των συναδέλφων και των συνεργατών εργαζομένων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ζητάμε την κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας  με Νόμο από την Κυβέρνηση, εκτός των εποχικών τουριστικών καταστημάτων».