Ζελένσκι: Έφτασε στον Λευκό Οίκο – Η συνάντηση με Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στον Λευκό Οίκο, όπου τον υποδέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Ζελένσκι στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ντυμένος με ένα χακί πουλόβερ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας πόζαρε για τους δημοσιογράφους, κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο, έχοντας στο πλευρό του την Τζιλ και τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον αγκάλιασε. 

«Ο αμερικανικός λαός στέκει υπερήφανα στο πλευρό του ουκρανικού», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν την επιδίωξη της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη».

Οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.   

Σχεδόν δύο δισ, στρατιωτική βοήθεια

Στο ιδιαίτερα σημαντικό ταξίδι για την Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα καταφέρει να πάρει ακόμα ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 1,85 δισ. δολαρίων, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον αγώνα τους απέναντι στη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα