Ζαφειρόπουλος στο CRETA: Θα περάσουμε δύσκολο φθινόπωρο – Ο κίνδυνος των μεταλλάξεων

Πρέπει να διαβάσετε

Την πεποίθηση ότι η επιδημιολογική κατάσταση στο νησί έχει αρχίσει να σταθεροποιείται εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος παρατήρησε ότι ίσως και να βελτιώνεται λίγο, όμως σίγουρα είναι σταθεροποιημένη η επιδημιολογική κατάσταση. «Το να είμαστε ευχαριστημένοι με 2.000 κρούσματα είναι οξύμωρο. Η αλήθεια είναι ότι προχωράμε και θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, λόγω της μεγαλύτερης βάσης των κρουσμάτων αλλά και του συνωστισμού στους εσωτερικούς χώρους».

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν θα παρθούν άλλα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα περάσουμε… δύσκολη περίοδο. «Ένα κομμάτι 45% είναι μη εμβολιασμένο, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι νεαρά παιδιά που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και το υπόλοιπο κομμάτι είναι ενήλικες, δυστυχώς θα περάσουμε πολύ δύσκολα».

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με ένα επιθετικό στέλεχος. «Δεν πρόκειται να πάρουμε περιοριστικά μέτρα και όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν, θα μολυνθούν και θα νοσήσουν και ένα κομμάτι των εμβολιασμένων θα νοσήσει».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε πως τα δύο χρόνια που πέρασαν μας έδωσαν πολλές οδηγίες, όπως ότι μόνο τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούν να περιορίσου τη διασπορά. «Όπως είπα και πριν, πορευόμαστε με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και δυστυχώς η απόφαση είναι ότι δεν θα παρθούν μέτρα εκτός αν τα νοσοκομεία αδυνατούν να διεκπεραιώνουν αυτούς που νοσούν βαριά και πεθαίνουν».

Πρόσθεσε δε, πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήδη πιέζεται. «Έχουμε 45% του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί. Τα μισά είναι νέοι άνθρωποι, οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι άνω των 50 που έχουν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν να μπουν σε ΜΕΘ και να πεθάνουν».

Ο κ. Ζαφειρόλπουλος επεσήμανε πως τα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, μπορεί να καταφέρουν να περιορίσουν τη διασπορά. «Βέβαια ακόμη και οι χώρες που τα εφάρμοσαν τακτικά, τελικά ήρθαν αντιμέτωπες με μικρές συνεχόμενες εξάρσεις. Σε γενικές γραμμές αν είχαμε περιορίσει τη διασπορά, θα μπορούμε να περάσουμε πιο ελεύθερα το φθινόπωρο και το χειμώνα».

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι η δημιουργία νέων στελεχών συνεχίζεται καθημερινά. «Ήδη η μετάλλαξη Δέλτα, έχει αρχίσει να συσσωρεύει νέες μεταλλάξεις και να δημιουργεί υποστελέχη. Βέβαια, κανένα από αυτά δεν φαίνεται να έχει ανησυχητική ιδιότητα. Υπάρχουν αυτά, από τους ταξιδιώτες, έχουμε έναν κίνδυνο αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

Μάλιστα, ανέφερε πως υπήρξαν στο νησί κάποια σποραδικά περιστατικά μεταλλάξεων της νοτιοαφρικανικής και από την Αμερική αλλά δεν επεκτάθηκαν ενώ συμπλήρωσε πως πλέον επικρατεί στην Κρήτη η μετάλλαξη Δέλτα.

«Θα περάσουμε δύσκολη περίοδο διότι θα εκτεθεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στον ιό. Έχουμε συνωστισμό 25 – 30 παιδιών σε μια αίθουσα, ότι προφυλάξεις και να πάρουμε θα εμφανιστούν σίγουρα κρούσματα και από αυτά θα μεταφερθούν στις οικογένειες τους. Αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων» τόνισε κλείνοντας.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα