Ζαφειρόπουλος στο CRETA: Στο 90% η επικράτηση της Όμικρον στην Κρήτη – Αναμένεται μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες

Πρέπει να διαβάσετε

Την πεποίθηση ότι είναι πολύ νωρίς για να εκφράζονται τα καλά σενάρια σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος, δήλωσε ότι ουσιαστικά τα σοβαρά συμπτώματα, οι νοσηλείες, οι αναγκαστικές νοσηλείες σε ΜΕΘ, έρχονται περίπου 2 – 3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων. «Από την επόμενη εβδομάδα θα βλέπουμε τα αποτελέσματα, περιμένουμε μια μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες όχι όμως αναλογικά με την αύξηση των κρουσμάτων, αυτό ίσως είναι το μόνο αισιόδοξο σε αυτή την ιστορία».

Πρόσθεσε δε, ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο «τρέχουν» παράλληλα δύο επιδημίες, αυτή της μετάλλαξης Όμικρον και αυτή της Δέλτα. «Η Όμικρον αυξάνεται εκθετικά και έχει καταλήξει στην Κρήτη να αντιστοιχεί στο 90% των θετικών κρουσμάτων αλλά είναι και η Δέλτα που μας έχει απασχολήσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που πέρασε. Κρατάει ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, ακόμη και να αφαιρεθεί η Όμικρον στην Κρήτη όχι μόνο δεν πέφτει αλλά εμφανίζει μια αύξηση».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, πέρσι υπήρχε το κλασικό στέλεχος του ιού και το βρετανικό στέλεχος, την ίδια χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το πρώτο και το βρετανικό να επικρατεί. «Τα μέτρα τα περιοριστικά που πήραμε τότε ήταν αρκετά, να περιορίσουν το κλασσικό στέλεχος και έμεινε μόνο του το βρετανικό να κάνει παιχνίδι. Στην προκειμένη περίπτωση τα μέτρα που πήραμε δεν είναι αρκετά να εξαφανίσουν το Δέλτα στέλεχος που εξελίσσεται και μας απασχολεί». 

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως αν κοιτάξουμε τα νούμερα από το Σεπτέμβρη και μετά βρισκόμαστε σε μια στασιμότητα έως μικρή αυξητική τάση. «Έχουμε σταθεροποιηθεί σε υψηλούς αριθμούς δειγμάτων, τότε μας φαινόταν υψηλοί γιατί τώρα έχουν αλλάξει αυτά, προφανώς η κυβέρνηση θεωρούσε ότι ήταν ευχαριστημένη με τα νούμερα αυτά, γιατί δεν προκαλούσαν μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, από την άλλη όμως είχαμε 50,60 και 100 νεκρούς κάθε μέρα και πηγαίναμε έτσι. Όλους αυτούς τους μήνες από τότε, εφόσον δεν έχουμε πάρει κάτι περισσότερο θα πηγαίναμε έτσι, ασχέτως αν ερχόταν ή όχι η Όμικρον, το γιατί συμβαίνει αυτό είναι καθαρά θέμα απόφασης».

Μάλιστα, επισήμανε πως αν παίρναμε πολύ ισχυρά περιοριστικά μέτρα που περιορίζουν τις επαφές, θα μπορούσαμε να εξαφανίσουμε την Δέλτα. «Δεν θα μπορούσε να γίνει όμως για την Όμικρον. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη από τα στοιχεία που βλέπω σε χώρες που παίρνουν και δεν παίρνουν μέτρα. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναπόφευκτη πλέον».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά το πότε θα δούμε την κορύφωση του πανδημικού κύματος, καθώς η Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα. «Βλέπαμε στον πληθυσμό να ανεβαίνουν τα κρούσματα, να κορυφώνονται και να υποχωρούν, χωρίς να έχει εξαντληθεί η δεξαμενή των ανθρώπων που μπορεί να μολύνει ο συγκεκριμένος ιός. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην Όμικρον, βλέπουμε μια δραματική αύξηση, τα στοιχεία που έχουμε από τη Νότια Αφρική ακολουθούν μια εξίσου δραματική μείωση όταν ολοκληρώσει τον κύκλο και κάτι αντίστοιχο θα περιμέναμε στην χώρα μας. Δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα ήταν ευχής έργον να δούμε στις επόμενες δύο εβδομάδες κορύφωση και μείωση».

Σημείωσε δε, πως όταν καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτό το κύμα θα βρεθούμε στην… άλλη πλευρά της όχθης. «Δηλαδή θα έχουν μολυνθεί σχεδόν όλοι, οπότε θα περάσουμε από την φάση της πανδημίας στη φάση της επιδημίας, που λέγανε ότι θα έρθει είτε όταν μολυνθούν όλοι είτε όταν εμβολιαστούν όλοι. Όταν τελειώσει από εμάς θα έχουν μολυνθεί όλοι σχεδόν οι ανεμβολίαστοι και πολλοί εμβολιασμένοι. Δεν περιμένω να τελειώσει εκεί η ιστορία όμως, αυτή τη στιγμή, η διασπορά συνεχίζεται ακάθεκτη σε όλο τον κόσμο, ειδικά με το στέλεχος Όμικρον που δεν φαίνεται να περιορίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Έχουμε ήπια νόσηση αλλά δεν μπορούν να περιορίσουν τη μόλυνση».

Όπως τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, από τη στιγμή που ο ιός αλλάζει το εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί για το μη μεταλλαγμένο ιό, θα χάνει σιγά-σιγά την αποτελεσματικότητα του. «Αυτό συμβαίνει για όλους τους ιούς, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να το ανανεώσουμε και να γίνει μια υπενθύμιση με ένα ανανεωμένο εμβόλιο».

Κλείνοντας, ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι μέχρι το νέο στέλεχος, τα εμβόλια μπορούσαν να περιορίσουν τη διασπορά και αν το σύνολο των πολιτών ήταν εμβολισμένο, η διασπορά θα ήταν μικρότερη. «Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, όσους περισσότερους εμβολιασμένους έχουμε τόσο πιο εύκολα διασπείρεται ο ιός και παράγει νέες μεταλλάξεις, θα τελειώσουμε με αυτή την ιστορία όταν σπάσουμε τον κύκλο αυτό που έχουμε μπει».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα