Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού έχει κυριαρχήσει σε απόλυτο βαθμό στην Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το νησί βρίσκεται σε κεντρικό κάδρο στις συσκέψεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ με φόντο τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίζεται σε ποσοστό που σχεδόν αγγίζει το 100%.

«Έχει κυριαρχήσει στην Κρήτη το μεταλλαγμένο βρετανικός στέλεχος του κορωνοϊού. Στο Λασίθι το ποσοστό είναι 100% και σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο σε ποσοστό 95%. Στα Χανιά το ποσοστό επικράτησης του βρετανικού στελέχους φτάνει στο 75%», τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος προσθέτοντας πως «αν δεν υπήρχε το μεταλλαγμένο στέλεχος θα είχαμε ελάχιστα κρούσματα που θα ήταν πολύ εύκολο να το αντιμετωπίσουμε».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από τα 85 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ στην Κρήτη, μόλις τα δύο αφορούν στο κλασικό στέλεχος του κορωνοϊού και τα υπόλοιπα στο μεταλλαγμένο βρετανικό.

Το βρετανικό στέλεχος είναι μεταδοτικότερο και αυτό φαίνεται από τον ελάχιστο χρόνο που απαιτήθηκε για να καταγραφεί η αποίκησή του στην Κρήτη.

«Το νέο στέλεχος αποίκησε στην Κρήτη μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Η συρροή στο Παλαίκαστρο ήταν η τελευταία του κλασικού στελέχους του κορωνοϊού», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Αναφερόμενος στα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στον δήμο Ηρακλείου ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως «έπρεπε να είχε κλείσει το σύνολο της περιφερειακής ενότητας του Ηρακλείου για καλύτερα αποτελέσματα. Αν το κύμα διασποράς επεκταθεί στην ενδοχώρα θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα».