Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης από την Νότια Αφρική και στην χώρα μας.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως οι πληροφορίες είναι λίγες προς το παρόν για τη μετάλλαξη Μποτσουάνα. «Ξέρουμε ότι έχει ένα σετ μεταλλάξεων που είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα στην πρωτεΐνη ακίδα. Έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται στην Αφρική με γρήγορους ρυθμούς και στην Μποτσουάνα, περισσότερες λεπτομέρειες για το πόσο επικίνδυνο είναι, τη νοσηρότητα του, δεν έχουμε. Ούτε για τα εμβόλια και τα φάρμακα, όλα αυτά ενδέχεται να επηρεαστούν από το καινούριο στέλεχος δυστυχώς».

Όπως σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος είναι απόλυτα φυσιολογική η παραγωγή μεταλλάξεων καθώς είναι μέσα στην διαδικασία του πολλαπλασιασμού του ιού. «Όσο περιμένουμε τον ιό να πολλαπλασιαστεί και να διασπείρεται αυτό θα δημιουργεί νέες παραλλαγές για να μπορεί να προσβάλει πιο εύκολα, πιο γρήγορα.  Είναι απόλυτα φυσιολογικό, το αναμέναμε. Το γεγονός ότι δεν συζητούσαμε μετά την μετάλλαξη Δέλτα για τις μεταλλάξεις, δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν λειτουργεί».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά, υπάρχει περισσότερη πιθανότητα να εμφανιστούν οι μεταλλάξεις. «Η Αφρική είναι αυτή τη στιγμή το επίκεντρο του πολλαπλασιασμού, εκεί θα δούμε και τις περισσότερες μεταλλάξεις, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. Δυστυχώς σε κάποιες χώρες είναι μονοψήφια τα ποσοστά, ήταν απόλυτα αναμενόμενο να εμφανιστεί εκεί. Στην Ευρώπη θα έπρεπε να είμαστε στο 100%, γιατί είχαμε τα εμβόλια πρώτοι και σε ποσότητες, να έχουμε προχωρήσει να εμβολιάσουμε και τον υπόλοιπο κόσμο. Δυστυχώς θα υποστούμε τις συνέπειες».

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα, ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως οτιδήποτε περιορίζει τις επαφές των ανθρώπων βοηθάει, ωστόσο τα μέτρα αυτά εστιάζονται στο γκρουπ των ανεμβολίαστων. «Εκεί είναι το κομμάτι του πληθυσμού που βλέπουμε να υποφέρει περισσότερο, να μπαίνει σε ΜΕΘ και να πεθαίνει. Δεν τα θεωρώ αρκετά, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ήταν πιο τολμηρά και θα έπρεπε να προχωρήσει ένας αποκλεισμός όλων των ανεμβολίαστων και αν αυτό δεν δουλέψει τότε θα προχωρήσουμε σε lockdown για όλους δυστυχώς».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος εξήγησε πως αν γεμίσουν τα νοσοκομεία, καταρρεύσει το σύστημα υγείας και δεν υπάρχουν κρεβάτια για τα άλλα νοσήματα ή για ένα τροχαίο, θα είμαστε στα όρια μας. «Τι θα κάνουμε;  Θα πάμε σε lockdown αναγκαστικά όσο και αν δε το θέλουμε. Κανείς δεν το θέλει το lockdown, αλλά εδώ που φτάσαμε με αυτά τα ποσοστά εμβολιασμών  και αυτές τις συνθήκες δυστυχώς προς τα εκεί πάμε. Τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν μπορούν να ανακόψουν την άνοδο των κρουσμάτων».

 Κλείνοντας, ο κ. Ζαφειρόπουλος σχολίασε πως οι εμβολιασμοί στην Κρήτη πάνε λίγο καλύτερα αλλά διευκρίνισε πως όσοι εμβολιάζονται τώρα με την α’ δόση θα προστατεύσουν τον εαυτό τους ουσιαστικά από ένα άλλο κύμα που θα είναι την άνοιξη. «Πιο χρήσιμο θα ήταν να κάνουν όσοι μπορούν την γ’ δόση που θα αρχίσει να αποδίδει μια εβδομάδα μετά, για να προστατευτούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά οι υπόλοιποι δυστυχώς άργησαν. Θα έχουμε πολλούς χιλιάδες νεκρούς ανάμεσα τους».