«Έχουμε μπει σε μια φάση αποκλιμάκωσης» δήλωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας αλλά και με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε πως αυτό ήταν ένα σενάριο που όλοι εύχονταν εδώ και καιρό. «Ελπίζω αυτή η αποκλιμάκωση να συνεχιστεί και η χαλάρωση των μέτρων που ανακοινώθηκε να μην επιβαρύνει υπερβολικά την κατάσταση αυτή, μπορεί να καταργείται η υποχρεωτικότητα των μέτρων όχι όμως η ανάγκη των μέτρων».

Πρόσθεσε δε, πως φεύγουμε από την φάση της πανδημίας γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα είτε μέσω του εμβολίου είτε γιατί έχει νοσήσει. «Δεν είμαστε σε φάση πανδημίας αλλά σε μια φάση σοβαρής επιδημίας».

Κλείνοντας, ο κ. Ζαφειρόπουλος διευκρίνισε πως ο όρος επιδημία δεν σημαίνει ότι κάτι είναι λιγότερο επικίνδυνο ή λιγότερο σοβαρή η κατάσταση του. «Πανδημικό κύμα θεωρείται ένα καινούριο παθογόνο, που ολόκληρος ο πλανήτης δεν έχει δεν έχει καμία αντίσταση, από τη στιγμή που έχουμε αντίσταση, είμαστε σε μια επιδημία που είναι εξίσου σοβαρή, δεν έχει εξασθενήσει η κατάσταση».