Υπουργός Τουρισμού στο CRETA: Δεν τίθεται θέμα τοπικού lockdown στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Έκκληση προς όλους τους πολίτες, να σπεύσουν να εμβολιαστούν απηύθυνε μέσω του Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τον τουρισμό ενώ αρχικά τόνισε πως πρέπει όλοι οι πολίτες να κατανοήσουν ότι το μήνυμα από την αρχή της χρονιάς, ήταν ένα μήνυμα μεγάλης προσοχής και αυξημένης εγρήγορσης. Πρόσθεσε δε, πως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα τοπικού lockdown στην Κρήτη. «Φυσικά, η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, που είναι η Κρήτη, πρέπει να είναι ακόμη περισσότερο προσεκτική. Είμαστε στο μικροσκόπιο όλων των αγορών, όλων των κυβερνήσεων, κάθε εβδομάδα με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Οι κατηγοριοποιήσεις των διαφόρων χωρών – και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα, όχι αν εμείς πάρουμε το α ή το β μέτρο – είναι μια προσπάθεια να συγκρατήσουμε κάποιες περιοχές, ώστε να μην αναγκαστούν άλλες χώρες να κλείσουν ολόκληρες περιφέρειες ή όλη τη χώρα. Αυτό είναι το στοίχημα από τώρα μέχρι το τέλος της σεζόν».

«Ο εμβολιασμός η μόνη διέξοδος»

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος από αυτή την υγειονομική και οικονομική κρίση. «Δεν νοείται και δεν είναι καν λογικό, από τη δική μου οπτική τουλάχιστον, όταν σιγά – σιγά με τον εμβολιασμό των περισσότερων από εμάς – και μάλιστα ξεπερνάμε το 50% των πλήρως εμβολιασμένων – τώρα που έχουμε φτάσει στο σημαντικό ορόσημο και προχωράμε, να υπάρχουν άνθρωποι που ενώ εργάζονται στον τουρισμό, δεν δέχονται να εμβολιαστούν. Οι μόνοι που θα το πληρώσουν, θα είναι μέσω της αύξησης των κρουσμάτων και τους ενδεχόμενους αποκλεισμούς από κάποιες χώρες, οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Κάνω μια μεγάλη έκκληση που ενώνει όχι μόνο τις δικές μου φωνές ως υπουργός Τουρισμού, με τις φωνές της Εκκλησίας που εξήγησε ότι είναι καθήκον μας να εμβολιαστούμε, με τις φωνές των επιστημόνων που εξηγούν ότι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε φαινόμενο με τον εμβολιασμό, είναι καλύτερες από το να αφήσεις την κατάσταση στην τύχη της. Εννοείται με την κοινή λογική, να πείσουμε τους τελευταίους από εμάς, ότι είναι προς το δικό τους υγειονομικό συμφέρον αλλά να προστατεύσουν κι εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι. Δεν έχουν ακόμη δικαίωμα στον εμβολιασμό τα παιδιά και κάποιοι άνθρωποι που ο γιατρό τους, δεν τους αφήνει να εμβολιαστούν παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι το θέλουν. Δεν είναι δυνατόν να μην τους προστατεύσουμε έτσι».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς των εργαζομένων στον τουρισμό, λέγοντας πως αν το ζήτημα είναι η διευκόλυνση του κάθε εργαζόμενου, δηλαδή κάποιος να θέλει να εμβολιαστεί αλλά δεν προλαβαίνει, το υπουργείο τίθεται άμεσα σε ετοιμότητα προκειμένου να μαζέψει ραντεβού 50 ή 100 ατόμων ανάλογα με την επιχείρηση ή την περιοχή και να εμβολιαστούν μέσω των μηχανισμών που ήδη υπάρχουν. «Χωρίς να υπάρχουν ζητήματα. Το κάνουμε, γιατί διάβασα και ένα tweet του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ, το κάνουμε ήδη, το έχουμε δηλώσει προς όλους τους επαγγελματίες και κάποιοι που έχουν μεγάλες μονάδες, έχουν ζητήσει περίπου 200 – 250 ραντεβού. Είμαστε έτοιμοι, να νομοθετήσουμε την υποχρεωτικότητα για κάποιες εργασιακές κατηγορίες, είναι ένα τολμηρό βήμα, υπάρχουν νομικοί κύκλοι που μας λένε να το ξανασκεφτούμε, όμως η κυβέρνηση τολμάει».

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε πως όσον αφορά τους νοσηλευτές και τους επαγγελματίες υγείας, υπάρχουν κάποιοι που αντιδρούν σε κάτι που είναι αυτονόητο. «Η συνεχής λειτουργία των νοσοκομείων μας, είναι ένα δημόσιο αγαθό που δεν πρέπει να μπει σε διακύβευση. Η κυβέρνηση κάνει τολμηρά βήματα, θεσμοθετεί τις δυνατότητες για έξτρα τεστ με ευθύνη και κόστος του εργοδότη, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν χωρίς να αρνηθούν, για μια επιχείρηση τουριστική, που έχει με χιλιάδες κόσμο επαφή. Βάζουμε την υποχρέωση του εργαζόμενου να επιδεικνύει αν έχει εμβολιαστεί ή όχι και συνεπώς να μπορεί ο εργοδότης να τον βάλει σε μια θέση στο βαθμό που επιτρέπεται, ώστε να μην έχει επαφή με τον πελάτη. Να προστατεύσει τον πελάτη και τη φήμη της επιχείρησης του. Συνεπώς, θεσμοθετούμε αν θέλετε εκτός από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον τουρισμό, όλα τα υπόλοιπα που βοηθάνε και προτρέπουν τον κόσμο στην πράξη να εμβολιαστεί».

«Αν η Επιτροπή βάλει βέτο θα παρθούν μέτρα για την υγεία των Κρητικών»

Ο υπουργός Τουρισμού, σχολίασε πως κάθε εβδομάδα γίνονται συζητήσεις με την Επιτροπή, για την κατάσταση και τα μέτρα που είναι ενδεδειγμένα να παρθούν. «Αν η κατάσταση είναι κάποια στιγμή τέτοια, που η Επιτροπή βάλει βέτο και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, θα παρθούν μέτρα για την υγεία των Κρητικών. Από την άλλη δε νιώθω ότι τα μέτρα είναι στο τραπέζι ή ότι είναι κοντά στο να μπουν στο τραπέζι. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν από την ολλανδική ή γερμανική αγορά. Αυτό λέω ξανά, είναι σαν το μύθο του Αισώπου. Η κατάσταση πρέπει να είναι απτή και συγκεκριμένη, από την πρώτη ημέρα το έχω πει ξανά. Το μήνυμα μας είναι το ασφαλές άνοιγμα. Όσοι πιο πολλοί θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί, τόσο πιο μεγάλη ευθύνη έχουμε να τηρούμε μέτρα και πρωτόκολλα. Η χώρα μας έχει ένα ολοκληρωμένο σωστό επαγγελματικό σύστημα. Αυτό πρέπει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της μετάλλαξης Δέλτα, που είναι 60% πιο μεταδοτική από το στέλεχος Α. Όλα αυτά μας δείχνουν που είναι το πρόβλημα, πρέπει να προσαρμόζουμε συνέχεια τη στρατηγική μας αλλά να τηρούμε και ευλαβικά τα μέτρα».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στα ζητήματα του αεροδρομίου Ηρακλείου, συγχαίροντας αρχικά τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα αλλά και την ομάδα της Πολιτικής Προστασίας που είναι υπεύθυνη για το αεροδρόμιο. «Είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο από πλευράς κίνησης επιβατών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια Αυγούστου και του καλοκαιριού. Η κίνηση αυξάνεται κάθε εβδομάδα. Περιμένουμε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση το Σαββατοκύριακο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατανοούμε πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες και σε ένα αεροδρόμιο που είναι δύσκολες και οι επενδύσεις όταν έχουν τόσο μικρό ορίζοντα. Είναι ένα αεροδρόμιο που δεν έχει ένα βαθμό ζωής, στο μέλλον μεγάλο, έχει ημερομηνία λήξης καθώς είναι δρομολογημένες οι εξελίξεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, αν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές που θα μπορούσαμε να προτείνουμε, θα τις αξιολογήσουμε κατά την επιστροφή».

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης, ανέφερε πως πριν από το άνοιγμα του τουρισμού, ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει μια σειρά από ταξίδια, με ένα μήνυμα ξεκάθαρο. «Το μήνυμα της αποφασιστικότητας να προτάσσουμε την υγεία και όχι την οικονομία. Το είπα σε μέσα, στην αγορά, στους ομόλογους μου και προφανώς στο πλαίσιο αυτό, έτσι κρίνουν τις αποφάσεις που παίρνουν. Από τη στιγμή που ανοίξαμε και δυστυχώς, τη στιγμή που ανοίξαμε ήμασταν στην πτώση του τελευταίου τρίτου κύματος. Δίναμε πιο αναλυτικά στοιχεία στις χώρες που είναι στόχος για εμάς, για να μπορούν να πάρουν αποφάσεις και να μας κατεβάσουν κατηγορία. Αυτό σε μεγάλο βαθμό στέφθηκε με επιτυχία. Κάναμε συζητήσεις επί συζητήσεων υγειονομικές και τώρα από τη στιγμή που φτάσαμε στο βέλτιστο σημείο, ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα και άλλαξε τα δεδομένα σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία αυτή πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι πολύ μπροστά στον εμβολιασμό, συνεπώς δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει τις νέες συνθήκες. Με αυτές τις συνθήκες εμείς δίνουμε όλα τα δεδομένα που είναι δυνατόν, να δώσουμε και στον ECDC και με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την επιχειρηματολογία μας, για να μην μας ανεβάσουν στις δύσκολες κατηγορίες».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του υπουργού στην τηλεόραση CRETA:

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα