Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Υπουργός Δικαιοσύνης: Το Νοέμβριο η δημοπράτηση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου

Πρέπει να διαβάσετε

Τη δημοπράτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου το Νοέμβριο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα το μεσημέρι με Δικαστικούς και το Προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Ο κ. Φλωρίδης βρέθηκε στο νυν Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και παραδέχθηκε πως δεν του άρεσε καθόλου αυτό που είδε. “Η κατάσταση δεν είναι καλή. Είπαμε να κάνουμε γρήγορα κάποιες παρεμβάσεις ευπρεπισμού εσωτερικά, για να είναι πιο αξιοπρεπείς οι χώροι και να βοηθήσουμε λίγο και την ψηφιακή του υποδομή όσον αφορά τις τεχνολογικές του λειτουργίες. Πιστεύω την άλλη βδομάδα να εγκρίνουμε κάποια χρήματα για να γίνουν.” Αναφορικά με το νέο Δικαστικό Μέγαρο αναγνώρισε τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανέγερσή του και δεσμεύτηκε για ένα Δικαστικό Μέγαρο άξιο της πόλης, αλλά και της Κρήτης.

“Σχέδιο αναμόρφωσης της ελληνικής Δικαιοσύνης”

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ετέθησαν κι άλλα ζητήματα. “Στα σχέδιά μας είναι να μεταφερθεί η ύλη από τα δικαστήρια στους δικηγόρους. Αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ και τη δική τους δουλειά, αλλά κυρίως θα διευκολύνει και τον κόσμο ο οποίος θα εξυπηρετείται πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχει ένα σχέδιο για αναμόρφωση της δικαιοσύνης. Έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Νομίζω ότι τα επόμενα πάρα πολύ λίγα χρόνια θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για την είσοδο της δικαιοσύνης σε μια άλλη εποχή. Θα βοηθήσει σε αυτό και η ψηφιακή εξέλιξη και μια σειρά από αλλαγές οι οποίες θα καταστήσουν πιο λειτουργική γενικά τη δικαιοδοτική λειτουργία της χώρας.”

“Αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ώστε η νομοθεσία να δρα αποτρεπτικά για την εγκληματικότητα”

Παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ώστε να μην υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας. “Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα σχέδιο ποινικού κώδικα και ποινικής δικονομίας. Ίσως την επόμενη εβδομάδα να μπει σε δημόσια διαβούλευση. Υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση ατιμωρησίας στην ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι μια κατάσταση που εξελίχθηκε τα τελευταία 50 χρόνια. Ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι ό,τι και να κάνεις δε θα έχεις συνέπειες. Αυτό νομίζω σιγά σιγά πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται και να υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία, που τώρα δεν υπάρχει. Στην Ελλάδα δεν έχουμε βαριά εγκληματικότητα. Έχουμε κυρίως αυτήν που ονομάζουμε μικρομεσαία εγκληματικότητα κι η οποία είναι μια τυράννια για τους πολίτες. Εκεί λοιπόν η παρέμβαση θα είναι δραστική, χωρίς όμως να πάμε στο άλλο άκρο. Τα πράγματα θα είναι προσαρμοσμένα, έτσι ώστε η ποινική νομοθεσία να δρα αποτρεπτικά. Αν κάποιος σκέφτεται να παρανομήσει, να το σκεφτεί 10 φορές, επειδή το ενδεχόμενο να πάει φυλακή θα είναι μεγάλο.” Εύλογα βέβαια προκύπτει το ζήτημα της συμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων, με τον κ. Φλωρίδη να σημειώνει πως έχει βρεθεί λύση και γι’αυτό, βάσει του νέου σχεδιασμού.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα