Υποψήφιος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» ο δήμος Ηρακλείου

Πρέπει να διαβάσετε

Ως υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου.

Πρόκειται για μια δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει στόχο την υποστήριξη  της μετάβασης 100 ευρωπαϊκών πόλεων  σε κλιματικά ουδέτερες πολιτικές. Ο Δήμος Ηρακλείου προετοιμάζει ήδη τον φάκελο της υποψηφιότητάς του, στον οποίο μεταξύ άλλων θα αναφέρονται αναλυτικά οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης, ανέφερε πως δεν πρόκειται για κάποιο πρόγραμμα. Αντιθέτως ονομάζεται από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «αποστολή». «Το 2019, η Ε.Ε. στο σύνολο της ψήφισε η Ευρώπη να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Ο δήμος Ηρακλείου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2019 αμέσως μετά την απόφαση της Ε.Ε. ευθυγραμμίζεται με αυτές τις λογικές και σήμερα του δίνεται η ευκαιρία, μιας και η Ε.Ε. αρχίζει με τις 100 πρώτες κλιματικά ουδέτερες πόλεις και προσπαθούμε να υποβάλλουμε μια πρόταση και να είναι το Ηράκλειο μια από αυτές».

Όπως ανέφερε ο κ. Σισαμάκης, γίνεται μια προσπάθεια ώστε το συνολικό αποτύπωμα να είναι μηδενικό. «Πως μπορεί μια πόλη να πετύχει κλιματική ουδετερότητα; Αυτό είναι πολύ πολυπαραμετρικό, είναι μια πολυεπίπεδη διαδικασία και απαιτεί μια δέσμη ενεργειών και δράσεων που αφορά στο σύνολο των παρεμβάσεων που γίνεται σε μια πόλη. Είτε αυτό λέγεται κυκλική οικονομία, είτε λέγεται έξυπνες εφαρμογές μιας πόλης είτε λέγεται παραγωγή ενέργειας, είτε κατανάλωση ενέργειας. Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι για να πετύχει μια πόλη πρέπει να συμμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία να γίνει το σύνολο των φορέων της πόλης και των πολιτών».

Kλείνοντας, ο κ. Σισαμάκης, ανέφερε πως ο δήμος δεν σχεδιάζει αυθαίρετα αλλά με βάση τις παγκόσμιες κατευθύνσεις που δίνονται και τις ευρωπαϊκές. «Σχεδιάζουμε πυρετωδώς να υποβάλλουμε μόλις ανοίξει η πρόσκληση τον φάκελο. Οι πόλεις από την Ελλάδα είναι 5, και ανάμεσα τους και το Ηράκλειο. Είναι χρήσιμο να πούμε ότι ο ΟΟΣΑ έχει προσδιορίσει – και πέραν της περιβαλλοντικής διάστασης, έχει τεράστια οικονομική διάσταση. Ο ΟΟΣΑ έχει προσδιορίσει ότι για να καταφέρει μια πόλη, να γίνει κλιματικά ουδέτερη, θα πρέπει να σπαταλήσουμε ή να επενδύσουμε 10 χιλ. ευρώ ανά κατά κεφαλήν. Πρακτικά για το Ηράκλειο αυτό σημαίνει ότι για να πετύχει την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το  2030 που είναι ο στόχος, θα χρειαστούν περισσότερα από 1,7 δισ. Μετασχηματίζουμε, αλλάζουμε συνολικά την πόλη, την φιλοσοφία της πόλης και την οικονομία. Τον τρόπο που οι πολίτες προσεγγίζουν την καθημερινότητα τους από τις μετακινήσεις μέχρι και τη διατροφή τους».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα