Υπό την απειλή «λουκέτου» 7 στις 10 μικρές επιχειρήσεις – «Καμπανάκι» για την Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Με δεδομένα που «τρομάζουν», περιέγραψε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, την ανάγκη για επιπλέον μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, το επιστημονικό στέλεχος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Θανόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Θανόπουλος, το 99,2% του ελληνικού επιχειρείν, αφορά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα απασχολούν, το 85% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. 

«Όλο το προηγούμενο διάστημα πιέζαμε για πιο στοχευμένα μέτρα, κάτι που δεν συνέβη. Έτσι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου για τις 7 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχει επιδεινωθεί η κατάσταση, ειδικά για όσες έχουν κλείσει με κρατική εντολή», σημείωσε ο κ. Θανόπουλος.

Μάλιστα ο ίδιος έκανε και ειδική αναφορά στις επιχειρήσεις της Κρήτης, οι οποίες σε αντιδιαστολή με την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου είχαν μικρότερο αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητά τους, τώρα κινδυνεύουν με σοβαρότερα προβλήματα, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

«Πλέον το στοίχημα είναι ότι, καθώς φαίνεται ότι βαδίζουμε σε μια σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και δεδομένου ότι αυτό δε θα συμβεί αυτόματα, τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις και τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας;» διερωτήθηκε ο κ. Θανόπουλος, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να στηριχτούν επαρκώς οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο ίδιος μάλιστα, γνωστοποίησε ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις έχει τουλάχιστον μια ληξιπρόθεσμη οφειλή, όμως 1 στις 5, δηλαδή περίπου το 20% έχουν πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Καταλαβαίνουμε ότι τα δεδομένα αυτά δημιουργούν ζητήματα που δεν μπορούν να διορθωθούν με προγράμματα που έχουν μια συγκεκριμένη στόχευση για συγκεκριμένες οφειλές, όπως είναι το Γέφυρα 1 και Γέφυρα 2», συμπλήρωσε ο κ. Θανόπουλος.

Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξουν μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ειδικά για τις θέσεις εργασίας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναστολή.

«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου στους 600.000 εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Το να μπορέσουν να γυρίσουν στις επιχειρήσεις που τους έχουν σε αναστολή έχει να κάνει αφενός με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και αφετέρου με την κίνησή τους», πρόσθεσε ο κ. Θανόπουλος.

Ειδικά για τον κλάδο της εστίασης, ο ίδιος ανέφερε ότι η υγειονομική κρίση θα διαρκέσει, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η επιστροφή στους προηγούμενους κύκλους εργασιών.

«Ό,τι βοήθεια μέσα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δοθεί προς τις επιχειρήσεις θα είναι πολύ σημαντική και να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Είναι πολύ εύκολο να καταστρέψεις και πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις. Θα κοστίσει πολύ περισσότερο να δημιουργήσουμε από την αρχή αν καταστραφεί ένα μεγάλο ποσοστό του παραγωγικού δυναμικού της χώρας», είπε κλείνοντας ο κ. Θανόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα