Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ύπνος: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων

Πρέπει να διαβάσετε

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και ο Δείκτης Μάζας Σώματος, οι συμπεριφορές που διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε βάρδιες, έχουν αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

«Διαπιστώσαμε ότι η κακή ποιότητα ύπνου ή η νυχτερινή εργασία σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης και του εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Ενδοκρινολογίας του Ινστιτούτου Baker, Morag Young. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η έλλειψη συγχρονισμού των κιρκάδιων ρυθμών έστω και σε μικρό βαθμό, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι σε μόνιμες νυχτερινές βάρδιες που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ή έξι ώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά όσοι εργάζονταν σε μεικτές βάρδιες εμφάνιζαν επίσης αυξημένη αρτηριακή πίεση. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ύπνος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είχε επίσης μια διασπαστική επίδραση στους κιρκάδιους ρυθμούς, δήλωσε η Young.

«Βρέθηκε ότι οι επτά ώρες ύπνου είναι η βέλτιστη διάρκεια ύπνου για τη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Διαπιστώσαμε ότι ο πολύ λίγος ύπνος (λιγότερο από επτά ώρες) και ο πολύς ύπνος (κάτι περισσότερο από επτά ώρες) για τους ενήλικες είχαν επίσης αρνητικό αντίκτυπο. Οι μόνιμα εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά εκείνοι που εργάζονταν σε εκ περιτροπής βάρδιες, εμφάνισαν επίσης αυξημένα επίπεδα, αν και όχι τόσο σημαντικά όσο οι μόνιμα εργαζόμενοι σε νυχτερινή βάρδια. Τα δεδομένα μας δείχνουν επίσης ότι ο σύντομος ύπνος και η εργασία με βάρδιες έχουν αθροιστική αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση» πρόσθεσε.

Το βιολογικό ρολόι, δηλαδή ο κιρκάδιος ρυθμός, ρυθμίζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της γνωστικής λειτουργίας, του καρδιακού ρυθμού και της συμπεριφοράς ύπνου-αφύπνισης. Οι διαταραχές στους φυσιολογικούς βιολογικούς ρυθμούς του σώματος, μπορεί να αποσυντονίσουν το σώμα, δημιουργώντας κιρκαδική καταπόνηση και αρνητικές συνέπειες.

«Οι προκλήσεις που διαταράσσουν την πρόβλεψη για τους καθημερινούς κύκλους φωτός-σκότους, την πρόσληψη τροφής και τα σημάδια δραστηριότητας που προκαλούνται από μη παραδοσιακούς παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, όπως η εργασία σε βάρδιες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διατήρηση των φυσιολογικών βιολογικών ρυθμών σε συστημικό και κυτταρικό επίπεδο, βάζοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία των οργάνων», είπε η Young.

«Η αρτηριακή πίεση ακολουθεί έναν ομαλό κιρκάδιο ρυθμό, επομένως η διαταραχή αυτού του ρυθμού έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι εκτός από αυτούς τους παραδοσιακούς παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης αλκοόλ, η εργασία με βάρδιες και η ακατάλληλη διάρκεια ύπνου είναι παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Η διατήρηση της κατάλληλης διάρκειας ύπνου και συμπεριφορών ύπνου θα μπορούσε να είναι ένας επιπλέον τρόπος για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης, ιδιαίτερα σε εργαζόμενους σε βάρδιες» κατέληξε.

Πηγήonmed.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα