Υπέρταση: Ο χυμός που ρίχνει την πίεση – Από την υπερτροφή των Σαμουράι

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Bainiku-ekisu, ο συμπυκνωμένος χυμός που προκύπτει από το φρούτο, δεν αποτελεί σύγχρονη ανακάλυψη. Αντίθετα, καταναλώνεται στην Ιαπωνία ως συμπλήρωμα υγείας από τον 18ο αιώνα.

Ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν ότι ο εν λόγω χυμός θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι των καρδιακών παθήσεων. Μια σειρά από πειραματικές μελέτες, που εξέτασαν τους λείους μύες στα αιμοφόρα αγγεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο bainiku-ekisu, ήταν ικανός να αποδυναμώσει τις ενδείξεις ανάπτυξης υπέρτασης της αγγειοτενσίνης II, μιας ορμόνης του κυκλοφορικού, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση αυτού του χυμού στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, ο δρ. Eguchi, σε συνεργασία με τον δρ. Hirotoshi Utsunomiya, καθηγητή στο Τμήμα Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Osaka Kawasaki, αξιοποίησαν μια ομάδα εργαστηριακών ποντικιών, εγχύοντας στον οργανισμό τους αγγειοτενσίνη II, ώστε να εμφανίσουν υπέρταση. Στη συνέχεια, χορηγήθηκε σε κάποια από αυτά νερό με bainiku-ekisu και στα υπόλοιπα σκέτο νερό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συμπυκνωμένος χυμός από ιαπωνικό δαμάσκηνο προστατεύει το αγγειακό σύστημα των ζώων από τυχόν βλάβες που προκαλεί η αγγειοτενσίνη II. Επιπλέον, η υπερτροφία της αορτής στην καρδιά ήταν ελάχιστη σε σύγκριση με τα ζώα που λάμβαναν μόνο νερό. Το συμπύκνωμα αποδυνάμωσε, επίσης, τη διείσδυση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία κανονικά θα οδηγούσε σε φλεγμονή, που επίσης συνδέεται με την υπέρταση.

Θέλοντας να εξηγήσουν πώς ο συγκεκριμένος χυμός θα μπορούσε να προλαμβάνει την υπέρταση, οι μελετητές διερεύνησαν μοριακές οδούς που εμπλέκονται στη γλυκόλυση, τη διαδικασία διάσπασης της γλυκόζης, που εμπλέκεται στην υπερτροφία που προκαλείται από την υπέρταση.

«Στους υπερτασικούς ανθρώπους, τα κύτταρα μετατοπίζονται από τον αερόβιο μεταβολισμό στη γλυκόλυση, επειδή υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο οξυγόνο στο κυτταρικό περιβάλλον», εξηγεί ο δρ. Eguchi. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες, οδηγώντας σε περισσότερη φλεγμονή, μεγαλύτερη αγγειακή ακαμψία και, τελικά, στην ανάπτυξη πιο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου».

Η μελέτη διαπίστωσε, λοιπόν, ότι ο συμπυκνωμένος χυμός κατάφερε να αποτρέψει με επιτυχία τη μετάβαση κυττάρων στη γλυκόλυση, υποδηλώνοντας ότι παρέχει προστασία, περιορίζοντας τις επιβλαβείς μεταβολικές αλλαγές. Ο δρ. Eguchi και οι συνεργάτες του προσβλέπουν στον εντοπισμό των ακριβών ενώσεων που κρύβονται πίσω από τα προστατευτικά αποτελέσματα.

«Μπορεί να υπάρχουν δύο ή τρεις ενώσεις που συνεργάζονται, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο χυμός του Ume είναι τόσο δημοφιλής ως συμπλήρωμα υγείας», λέει ο δρ. Eguchi. «Ενδέχεται, ωστόσο, η επίδραση των πολλαπλών ενώσεων που συνεργάζονται να χάνεται σε ένα φαρμακευτικό παρασκεύασμα».

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα