Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Υπερδιπλάσιο το κόστος επιδότησης στο ρεύμα: Οι τρεις «σταθμοί» για τα μέτρα στήριξης, το «κλειδί» του Τουρισμού

Πρέπει να διαβάσετε

Με αύξηση 22% ανοίγει η εβδομάδα για τη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου και τη χονδρική τιμή να διαμορφώνεται πάνω από τα 360 ευρώ/ MWh κατά μέσο όρο, γίνεται σαφές ότι το κόστος της επιδότησης των λογαριασμών θα είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι πέρα από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα έπρεπε να συμβάλλει με περίπου 160 εκ ευρώ το μήνα ως το τέλος του έτους, προκειμένου η επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος να κρατήσει την κιλοβατώρα γύρω στα 13- 14 λεπτά. Αυτός ο λογαριασμός των περίπου 800 εκ ευρώ βασιζόταν, όμως, στην παραδοχή ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος θα διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο γύρω στα 240 ευρώ.

Το εναλλακτικό σενάριο, το οποίο αυτήν τη στιγμή χαρακτηρίζεται ως το πιο πιθανό, στηρίζεται στην παραδοχή ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 400 ευρώ/ MWh ως το τέλος του έτους, απαιτώντας περί τα 300 εκ ευρώ το μήνα από τον Προϋπολογισμό, δηλαδή γύρω στο 1,5 δισ ευρώ συνολικά. Υπάρχει, όμως και “μαύρο” σενάριο.

Το σενάριο αυτό, εκπονήθηκε με την παραδοχή ότι το Κρεμλίνο μπορεί να τραβήξει την πρίζα από την Ευρώπη. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμήθηκε ότι η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος θα “πετάξει” στα 600 ευρώ/ MWh, απαιτώντας τουλάχιστον 2,1 δισ ευρώ από τον Προϋπολογισμό για επιδοτήσεις. Ακόμα κι έτσι, από το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα μείνουν απροστάτευτα, καθώς η συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει βασική προτεραιότητα για το επόμενο, δύσκολο ενεργειακά 12μηνο.

Ως “κλειδί” χαρακτηρίζονται τα πολύ καλά νέα από τον Τουρισμό, αλλά και τα πολύ υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, Επιστρεπτέες Προκαταβολές, ΦΠΑ, που δείχνουν ότι τα κρατικά ταμεία θα έχουν “αέρα” τουλάχιστον 2- 2,5 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους κι αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια θα αξιοποιηθούν μέχρι και το τελευταίο σεντ. Σε κάθε 1 δισ ευρώ επιπλέον τζίρου από τον Τουρισμό αντιστοιχούν περίπου 300 εκ ευρώ φορολογικά έσοδα, ενώ αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε 1 δισ ευρώ στον Τουρισμό “δίνει” τουλάχιστον 2 δισ ευρώ τζίρο συνολικά στην οικονομία, τα σενάρια για τουριστικές εισπράξεις 4-6 δισ ευρώ πάνω από το αρχικό σενάριο, επιτρέπουν αισιοδοξία ότι ο κρατικός “κουμπαράς” θα αντέξει όχι μόνο το αυξημένο κόστος των κρατικών επιδοτήσεων στο ρεύμα, αλλά νέες εισοδηματικές ενισχύσεις ειδικά στα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Πρώτος “σταθμός” για το “κλείδωμα” του νέου “πακέτου” στήριξης είναι η Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει η αποτίμηση όχι μόνο των φορολογικών εσόδων του Αυγούστου αλλά των εισπράξεων στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, που θεωρούνται “βαρόμετρο” για τον Τουρισμό- και όχι μόνο. Δεύτερος “σταθμός” είναι η Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, δηλαδή των μηνών Απριλίου- Ιουνίου, όταν ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναταράξεις στις οικονομίες πολύ έντονες λόγω των αβεβαιοτήτων. Τα στοιχεία αυτά χαρακτηρίζονται κρίσιμα, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να μπορέσει να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις για τις τάσεις του ΑΕΠ ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η ευρωπαϊκή οικονομία θα “φρενάρει” για τα καλά.

Ο τρίτος “σταθμός” είναι το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, οπότε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης, που “αντέχει” ο Προϋπολογισμός. Με τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος για έλλειμμα 2% δεν αλλάζει κι ως εκ τούτου δεν θα γίνουν παρεμβάσεις που μπορούν να ξεπεράσουν αυτόν τον πήχη.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα