ΥΠΕΝ: Παράθυρο για πρόωρη λήξη του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος

Πρέπει να διαβάσετε

Παράθυρο για λήξη του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος αφήνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Δεν αποκλείεται δηλαδή το γνωστό κι ως πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών να αρθεί πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, οπότε και θα παύσει η ισχύς των υπολοίπων εκτάκτων μέτρων.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργού κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη την οποία εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουλίου: «Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου», είναι η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη λήξη του μηχανισμού νωρίτερα από τις 31 Δεκεμβρίου πιέζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Η ύπαρξη του πλαφόν προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οι εταιρείες ενέργειας επιδιώκουν την άρση του.

Πέραν αυτού στα επιχειρήματα τους που έχουν αναπτύξει και στην ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ περιλαμβάνεται και το γεγονός πως ακόμη κι αν χρειαστούν επιδοτήσεις των οικιακών τιμολογίων ρεύματος σε μία πιθανή νέα έκρηξη των τιμών, αυτές μπορούν να διατεθούν από τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Σχετική πρόβλεψη, υπάρχει άλλωστε και στη νομοθεσία για τη διάθεση των πόρων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Κατά τ άλλα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και την αγορά την επιστροφή της τιμολόγησης στην κανονικότητα.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι πάροχοι θα συνεχίσουν να τιμολογούν όπως εδώ κι ένα χρόνο από τότε που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα. Δηλαδή κάθε 20 του μήνα θα ανακοινώνουν τις χρεώσεις του επόμενου μήνα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα