asd
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
26.6 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Υγειονομική βόμβα» το αντιπλημμυρικό στην Αγία Πελαγία – Ζητά μέτρα από τον δ. Μαλεβιζίου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Πρέπει να διαβάσετε

Υγειονομική βόμβα στην «καρδιά» της Αγίας Πελαγίας, εξακολουθεί να αποτελεί το κανάλι-ρέμα το οποίο μάλιστα εκβάλλει στη θαλάσσια περιοχή του οικισμού, θέτοντας έτσι σοβαρότατο ζήτημα  ασφάλειας και υγείας πρώτα απ΄ όλα των κατοίκων και κατ’ επέκταση επισκεπτών και τουριστών της περιοχής.

Οι κάτοικοι του οικισμού πολλάκις, είχαν αναφέρει τις σοβαρότατες ανθυγιεινές συνθήκες – κίνδυνο, στην ουσία, για την δημόσια υγεία χωρίς όμως τη δέουσα ανταπόκριση από την δημοτική αρχή Μαλεβιζίου.

«Αυτά τα νερά τα οποία είναι συνήθως στάσιμα και ακατάλληλα, νομίζω ότι υπάρχει απόφαση να μην πέφτουν στη θάλασσα, την οποία μολύνουν και η θάλασσα είναι το μόνο πράγμα που μας έχει απομείνει. Είναι το διαμάντι της Αγίας Πελαγίας. Ανησυχώ διότι αν έρθουν έντονα φαινόμενα, οι βροχές θα πάρουν τα νερά του ποταμού και θα τα ρίξουν στη θάλασσα, δηλαδή θα γίνει η μόλυνση», ανέφερε κάτοικος του οικισμού.

Αυτή τη φορά μετά από καταγγελίες των κατοίκων, οι επόπτες δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο και τα δείγματα που έχουν στη διάθεσή τους είναι αρκετά για να προειδοποιήσουν με επίσημη απόφαση που εξέδωσαν πως εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα υπάρξει η πρόταση να απαγορευθεί το κολύμπι στην περιοχή.

«Αν δεν λυθεί το πρόβλημα και η κατάσταση παραμένει ως έχει, ενδεχομένως να είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε ξανά απόφαση η οποία θα απαγορεύει το κολύμπι στη Αγία Πελαγία, με ότι σημαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA o προϊστάμενος του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ηρακλείου, Σπύρος Χαρτοφύλακας.

«Τα νερά βουρκιάζουν εκεί και δημιουργούνται εστίες μικροβίων και κουνουπιών ενώ από τον αέρα πέφτουν και σκουπίδια στο κανάλι. Αν το νερό φτάσει στη θάλασσα τότε δημιουργείται ρύπανση. Άρα το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα, να μην πω ότι θα έπρεπε να είχε λυθεί ήδη», σημείωσε ο κ. Χαρτοφύλακας.

Στο εν λόγω ρέμα, υπάρχει μεγάλος όγκος στάσιμων ακάθαρτων υδάτων,  που δημιουργούν σηπτικές συνθήκες, εγκυμονώντας κίνδυνο για την δημόσια υγεία, καθώς και σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ευρύτερης περιοχής. «Είναι προφανές ότι όταν το νερό παραμένει στάσιμο κάποιες μέρες και δημιουργούνται σηπτικές καταστάσεις το νερό αυτό είναι ακατάλληλο. Άρα την ώρα που πέφτει στη θάλασσα μπορεί κάποιος που κάνει μπάνιο στο σημείο να έχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Χαρτοφύλακας.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μία τουριστική περιοχή, που ακόμη «παλεύει» να βρει τον βηματισμό της μετά την καταστροφική πλημμύρα. «Κάνουν όλοι την προσπάθειά τους για να φέρουν τα καταστήματά τους σε μια φάση που να μπορούν να ανοίξουν τον Απρίλιο , όμως το κύριο πρόβλημα για μένα είναι αυτό εδώ το κανάλι, που δημιουργεί τέτοια ζημιά, που δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα θα έχουμε τον τουρισμό που είναι επιθυμητός για αυτή την περιοχή», δήλωσε κάτοικος της Αγίας Πελαγίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα