test

Η υγεία σε αποδρομή ή επιδρομή στην υγεία;

Πρέπει να διαβάσετε

Ανδρέας Αντωνίου
Ανδρέας Αντωνίου
Ο Ανδρέας Αντωνίου είναι Φαρμακοποιός, Αναπληρωτής Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ρεθύμνου, Μέλος Γραμματείας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Γεν. Γραμματέας Φ.Σ. Ρεθύμνου και Μέλος Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διατυπώσει τον εξής ορισμό της υγείας:

“Η υγεία είναι η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά η απουσία ασθενειών ή αναπηρίας.”
Αυτός ο ορισμός υπογραμμίζει τη συνολική προσέγγιση της υγείας, εστιάζοντας όχι μόνο στην απουσία ασθενειών αλλά και στην ευεξία και ευημερία του ατόμου.

Η σοσιαλδημοκρατία είναι μια πολιτική ιδεολογία που συνδυάζει στοιχεία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της οικονομικής αποτελεσματικότητας. Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση προωθεί την ιδέα ότι ο κράτος πρέπει να παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών κοινής ωφελείας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, προκειμένου να διασφαλίσει την ισότητα και την ευημερία για όλους τους πολίτες.

Ένα εθνικό σύστημα υγείας αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μια χώρα οργανώνει και παρέχει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της.
Η ισότιμη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας αναφέρεται στο δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως της κοινωνικοοικονομικής τους θέσης, φύλου, εθνοτικής καταγωγής, ηλικίας ή άλλων διακρίσεων. Για να επιτευχθεί η ισότιμη πρόσβαση, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, να παρέχουν ισότιμη ποιότητα περίθαλψης και να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ισότιμης γεωγραφικής κατανομής των υπηρεσιών υγείας, την εξάλειψη οικονομικών εμποδίων, την προώθηση πρωτοβουλιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης και την παροχή πληροφοριών σε κατανοητή μορφή για τους πολίτες.

Ας προσγειωθούμε τώρα και στην Ελληνική πραγματικότητα

7 με 10 λεπτά «προβλέπει» την άφιξη του ΕΚΑΒ το «κοστολογημένο» πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο που δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι από τον στόλο του ΕΚΑΒ λείπουν τουλάχιστον 80 ασθενοφόρα για να φτάσουμε τα διεθνή στάνταρ, και 700 διασώστες για να τα επανδρώσουν, στοιχεία που οδήγησαν δυστυχώς στην τραγική διάψευση των παραπάνω ισχυρισμών με αφορμή τα τελευταία περιστατικά που στοίχισαν τις ζωές δυο συνανθρώπων μας. Η Ελλάδα από την άλλη μετά βίας έχει διοχετεύσει 2% των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης στο ΕΣΥ κι άλλο ένα 2% για κτιριακή υποδομή των νοσοκομείων, όταν η Ισπανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν διαθέσει πάνω από το 8%.

Την επιδεινούμενη κατάσταση στην Υγεία έρχεται να επιβεβαιώσει με νεότερα στοιχεία της Eurostat, στα οποία η Ελλάδα φαίνεται να χειροτέρεψε τη θέση της σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Ήμασταν τρίτοι από το τέλος – της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μας ξεπερνούσαν μόνο η Βουλγαρία και η Λιθουανία και τώρα μας ξεπερνάει μόνο η Βουλγαρία.

Αυτό αποδεικνύει περίτρανα την αναγκαιότητα για άμεση ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να αναγεννήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να υπάρχουν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες και κυρίως για τους πιο ευάλωτους Έλληνες.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο καθηγητής Ιατρικής και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός, με κυνικό τρόπο και δίχως ενσυναίσθηση ισχυρίζεται για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου ότι: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτών των συνανθρώπων μας»

Ο Κυνισμός σε όλο του το μεγαλείο. Είναι όμως ο κύριος Πνευματικός ο μονός που σκέφτεται με αυτό τον τρόπο μέσα στους κόλπους τη Νέας Δημοκρατίας; Λίγες ώρες μετά έρχεται ο κύριος Κουμουτσάκος να δηλώσει σε σχόλιο δημοσιογράφου για την απώλεια 2 συνανθρώπων μας μέσα σε 48 ώρες από την αδυναμία ανταπόκρισης ασθενοφόρου εγκαίρως ότι : « Αυτά έχουν κριθεί. Υπάρχει μια κατατεθειμένη λαϊκή εντολή της τάξεως του 40% πριν 10 μέρες. Ήταν μέσα στον απολογισμό που καταθέσαμε πριν την 21η Μαΐου και οδήγησε στο αποτέλεσμα που οδήγησε». Μετά τον κυνισμό του κύριου Πνευματικού , εμφανίζεται η αλαζονεία του κυρίου Κουμουτσάκου που θεωρεί ότι το όποιο αποτέλεσμα της κάλπης αποτελεί την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλα τα κακώς κείμενα.

Η αποδρομή του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας ειδικά στην περιφέρεια δεν νομίζω ότι αποτελεί θέμα αμφισβήτησης πλέον ,η επιδρομή όμως στην σημαντικότερη ίσως μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως αντιλαμβάνονται ορισμένοι το σύγχρονο κοινωνικό κράτος…. η μάλλον την απουσία του.

Ανδρέας Αντωνίου

Αν. Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ρεθύμνου

Μέλος της Γραμματείας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Άλλα Πρόσφατα