Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης για την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών μπορεί να έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα ωστόσο αυτό δεν αφαιρεί την ευθύνη του οργάνου για την αξιοποίηση της έκτασης.

Στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών, το «όχι» στην πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ εμπεριέχει τον μικρότερο δείκτη κινδύνου ως προς το πολιτικό κόστος της απόφασης.

Την ίδια ώρα, οι εικόνες εγκατάληψης και λεηλασίας αλλά και οι καταπατήσεις στην έκταση «φιλέτο» στο ανατολικό παραθαλάσσιο μέτωπο του Ηρακλείου αποτυπώνουν την ανάγκη αξιοποίησης της έκτασης.

Στο σκεπτικό της αρνητικής εισήγησης στο περιφερειακό συμβούλιο αναφέρεται η ανάγκη ο χώρος να ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ελεύθερος στους δημότες.

Αναρωτιέμαι αν σε αυτό το σκεπτικό προβλέπεται να παραμείνουν τα ερείπια, οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και οι λεηλατημένες υποδομές. 

Αναρωτιέμαι αν η Κρήτη πρέπει να γυρίσει την πλάτη στη βαριά της βιομηχανία που είναι ο τουρισμός με προσεγγίσεις «στείρας» άρνησης απέναντι σε ιδιωτικοποιήσεις.

Αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να «δαιμονοποιήσουμε» τις επενδύσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία σε έναν χώρο που ουσιαστικά είναι «κλειστός» για την τοπική κοινωνία και οι … κοινόχρηστοι χώροι είναι κατ΄ ευφημισμό «κοινόχρηστοι».

Σωτήρης Μεταξάς

Ο Σωτήρης Μεταξάς είναι δημοσιογράφος στην Τηλεόραση Creta.