Κεντρική ομιλήτρια στην πολιτική εκδήλωση με θέμα «Εργασιακά δικαιώματα κατά την περίοδο της πανδημίας – Ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης» που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα είναι η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η κα. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι βασικός στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι η επαφή με τις τοπικές κοινωνίες της χώρας, ο διάλογος με τους φορείς με σκοπό την είσπραξη των προβλημάτων και των αγωνιών τους, καθώς και να αναδείξουν τις δικές τους θέσεις. «Είναι μια περίοδος ιδιαίτερα σκληρή, γεγονός που οφείλεται στην υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, ενώ και τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης είναι καυτά».

Εξηγώντας ποιος είναι ο πυρήνας του νόμου της ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης, η ίδια ανέφερε ότι, «πήρανε την επικουρική ασφάλιση και όσον αφορά τους κάτω των 37 ετών δε θα τροφοδοτούν πια με τις ασφαλιστικές εισφορές τις συντάξεις αλλά οι εισφορές αυτές θα εισπράττονται από ένα νέο ταμείο το οποίο θα λειτουργεί ως μια επενδυτική εταιρία και θα τζογάρει αυτές τις εισφορές στα χρηματιστήρια».

Για τα πρώτα τρία χρόνια που θα λειτουργεί το σύστημα αυτό, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να βάλει «χέρι» στο κοινωνικό μέρισμα. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε την 13η σύνταξη και θεσμοθέτησε ότι το 0,5% του ΑΕΠ θα πηγαίνει ως κοινωνικό μέρισμα στους κοινωνικά αδύναμους. Πέρυσι δε δόθηκε καθόλου. Φέτος για να αποδειχθούν οι θεσμοί αυτήν την αλλαγή της επικουρικής ασφάλισης το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα δοθεί για να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί στις συντάξεις».

Παράλληλα, αναφερόμενη στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, σχολίασε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια προοδευτική αλλαγής και διακυβέρνησης. «Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης του ενιαίου ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθούμε φυσικά τις εξελίξεις και μας ενδιαφέρει να υπάρξει η δυνατότητα πιθανών συνεργασιών. Εύχομαι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ να δυναμώσουν μια προοδευτική πολιτική για τη χώρα».

Δείτε ολόκληρο το απόσπασμα: