Ξενοδόχοι: Πρέπει να ανοίξουμε, έστω και τον Ιούνιο -Σημαντικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πρέπει να διαβάσετε

Θολό παραμένει ακόμα το τοπίο όσον αφορά την επερχόμενη τουριστική περίοδο, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αναμένουν με αγωνία τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα, ενώ παράλληλα ζητούν στοχευμένα μέτρα προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις τους που εδώ και έναν χρόνο έχουν πληγεί σημαντικά λόγω της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή η τουριστική βιομηχανία που στο σύνολό της απασχολεί περίπου 750.000 θέσεις εργασίας πανελλαδικά (ξενοδοχεία, λιανεμπόριο, επισιτισμός, τουριστικά γραφεία) καλείται να βαδίσει σε αχαρτογράφητα νερά, με τον κλάδο να προέρχεται από μια σεζόν όπου τα έσοδα βρέθηκαν στα τάρταρα, σε σύγκριση με προηγούμενες τουριστικές περιόδους.

Αυτή την εικόνα περιέγραψε στο iefimerida.gr και ο πρόεδρος της Πανελλήνιου Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «με μείωση τζίρου 78% την περσινή περίοδο, δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι δεν θα δουλέψουμε φέτος. Έστω και εάν η σεζόν ξεκινήσει κάπου τον Ιούνιο, αρκεί να υπάρχει αύξηση τζίρου».

«Αναμένουμε ανακοινώσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος «σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει η χώρα και η Ευρώπη, αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι ότι η φετινή τουριστική σεζόν δεν θα ξεκινήσει ούτε τον Μάιο», τονίζοντας την σημαντικότητα της υιοθέτησης ενόςπιστοποιητικού εμβολιασμού στην ΕΕ.

«Πρέπει να δουλεύουμε πολιτικά το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού μέσα στην ΕΕ, για το οποίο φαίνεται ότι στις 17 Μαρτίου θα έχουμε ανακοινώσεις. Είναι σημαντικό αυτό που τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ότι μέσα στο πιστοποιητικό θα μπορεί κανείς να βάζει και το αρνητικό PCR τεστ. Είναι μείζονος σημασίας αυτό για τον κλάδο μας γιατί πάρα πολλές χώρες δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, επομένως οι τουρίστες θα έρχονται στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ. Είναι δεδομένο πως κάπως έτσι θα κυλήσει η φετινή περίοδος. Με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικό PCR», υπογραμμίζει.

Όπως άλλωστε τόνισε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο CNN o υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελέσει το «εισιτήριο» για την ελευθερία μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ «το ζήτημα είναι να μπορέσει να επέλθει η χώρα επιδημιολογικά σε μια κανονικότητα, καθώς όσο αυτό καθυστερεί, τόσο θα παρατείνεται και το άνοιγμα του τουρισμού. Άρα, είναι ευθύνη όλης της κοινωνίας να τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα απαρέγκλιτα, καθώς διαφορετικά ο χάρτης δεν θα πρασινίσει και δεν θα έρθει κανένας στη χώρα».

«Οι Άγγλοι, όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, ουσιαστικά είναι αυτοί που οδηγούν το παιχνίδι στην έναρξη της σεζόν. Είπαν 17 Μαίου θα ταξιδέψουν. Αυτό θα οριστικοποιηθεί στις 12 Απριλίου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κρατήσεις. Άρα από αυτήν την ημερομηνία και μετά θα δούμε τι θα κάνει και η Γερμανία και οι άλλες χώρες. Σίγουρα, υπάρχει μια διαφοροποίηση για τις λεγόμενες τρίτες χώρες (Ρωσία, Ισραήλ, Σερβία) οπού εκεί πιθανότητα να χρειαστούν διμερείς σχέσεις. Πρόκειται για ένα δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες», προσθέτει.

Μέτρα στήριξης για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις

Παράλληλα, όπως προ αναφέρθηκε, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ζητούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, αλλά και για να αποφευχθούν τα μαζικά «λουκέτα». «Είμαστε κλειστοί, άτυπα ανοικτοί», λέει στο iefimerida.gr o κ. Τάσιος κάνοντας ειδική αναφορά στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, τονίζοντας ότι «αυτά που βρίσκονται στις πόλεις και την επαρχία βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αφού δεν θα δουν πελάτη-τουρίστα πριν από τον Σεπτέμβριο».

«Ότι λάβαμε ως τώρα ήταν για τις απώλειες του 2020 και όχι γι’ αυτές του 2021 οι οποίες φαίνεται ότι είναι μπροστά μας, δίχως ακόμη να μπορούμε να τις προσδιορίσουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι εκτός από την ανακοίνωση για το πώς θα μπορέσει να έρθει κάποιος στην Ελλάδα, περιμένουμε να ακούσουμε και ποια θα είναι τα εμπροσθοβαρή μέτρα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν τον προγραμματισμό τους», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο «περιλαμβάνονται σταθερά οι οφειλές προς το Δημόσιο. Για τον κλάδο μας οι οφειλές προς το Δημόσιο και η ρύθμισή τους με πολλές δόσεις πρέπει να είναι οριζόντια, τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας. Όπως και τα δάνεια εγγυοδοσίας και ΤΕΠΙΧ. Είναι ξεκάθαρο ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις αναφορικά με την επιμήκυνση των δανείων». Παράλληλα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «δίχως επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών δεν μπορούν να γίνουν εύκολα προσλήψεις, διότι δεν υπάρχει φως στην πληρότητα».

«Με τα προαναφερθέντα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια ρευστότητα που κρατήσαμε από το 2020. Όσες επιχειρήσεις έχουν δοσολόγια σε τράπεζες μέχρι σήμερα, αυτή τη στιγμή είναι ληξιπρόθεσμα. Μπαίνουμε στη σεζόν χωρίς χρήματα», εξηγεί, λέγοντας ότι όλο αυτό το διάστημα η Πανελλήνιος Ένωση Ξενοδόχων είναι σε ανοικτό διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία.

«Ενίσχυση και άμεση πληρωμή των προγραμμάτων του κράτους»
Την ίδια ώρα, ένα ακόμα βασικό αίτημα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι η ενίσχυση των προγραμμάτων του κράτους (Τουρισμός για Όλους, Κοινωνικός Τουρισμός), αλλά και η άμεση πληρωμή τους. «Θα πρέπει τα προγράμματα του κράτους να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και να πληρώνονται άμεσα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποπληρωθεί στην πλειοψηφία τους τα προγράμματα της περσινής περιόδου προς τους συναδέλφους», σημειώνει ο κ. Τάσιος.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από την Πανελλήνιο Ομοσπονδία Ξενοδόχων θα πρέπει να ενισχυθούν -ίσως και επιδοτούμενα- τα rapid test στις επιχειρήσεις ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος του προσωπικού κατά τη διάρκεια της σεζόν προκειμένου να περιοριστεί στο μέγιστο η διασπορά του ιού.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα