Καθώς ο «πόλεμος» της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το εμβόλιο καλά κρατεί, αποκαλύπτεται μια ακόμη πιο ζοφερή εικόνα. Η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, φτάνει πλέον στο 75%, ενώ το αδιέξοδο παραμένει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε αργά σήμερα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο.

Ισπανία: Αναστέλλει τη δεύτερη δόση – «Αύριο τα ψυγεία θα είναι άδεια»

Ήδη στην ΕΕ εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις. Η Μαδρίτη ανέστειλε όλες τις νέες δόσεις του εμβολίου για τουλάχιστον δέκα ημέρες, τη στιγμή που και έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες εμβολίων τελειώνουν και στην Καταλονία. «Αύριο, τα ψυγεία θα είναι άδεια», δήλωσε ο Γιοσέπ Μαρία Αρχιμόν, κορυφαίος Ισπανός αξιωματούχος στον τομέα της Υγείας.

Νωρίτερα, είχε εκτυλιχθεί θρίλερ καθώς η AstraZeneca είχε αρνηθεί να προσέλθει στο διάλογο με την ΕΕ. Τελικώς έστειλε μόλις έναν εκπρόσωπο και μάλιστα όχι υψηλόβαθμο στέλεχος.

Το απόγευμα, η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, είχε μιλήσει για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία», οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη». «Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος, ενώ πρόσθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Πηγή: iefimerida.gr