Ξεκινά το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις»: Χρηματοδοτεί φωτοβολταϊκά σε στέγες, αντικατάσταση κλιματιστικών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο, παράλληλα με το «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το ανάλογο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας το πακέτο στήριξης καταναλωτών και επιχειρηματιών για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, γνωστοποίησε πως ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων και το οποίο ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, το φθινόπωρο δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», ένα σχέδιο που θα επιτρέπει -μεταξύ άλλων- την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» θα χρηματοδοτεί:

  • την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και την αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης (κλιματιστικά).
  • την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, ώστε να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.
  • την αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Μητσοτάκης: Τα τέσσερα σημεία της κυβερνητικής παρέμβασης για να ανακοπεί το κύμα της ενεργειακής ακρίβειας

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε άλλα τρία πεδία στα οποία στρέφεται η κυβερνητική παρέμβαση για να ανακοπεί το κύμα της ενεργειακής ακρίβειας.

Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι η Πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Ακόμη, οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Έτσι, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

Το άλλο αφορά την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να δρομολογήσει από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στην Ελλάδα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα