Σήμερα ξεκινά η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας, σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Ο σκοπός της άσκησης είναι να εκτιμήσει την ετοιμότητα των αρχηγείων, των μονάδων και των πλοίων που συνδέονται με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, να δοκιμάσει τους βασικούς τύπους επιχειρήσεων σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας, Ναυτικών Επιχειρήσεων και από κοινού να βελτιώσει τις δυνατότητες της τακτικής λειτουργίας, τις μεθόδους διαλειτουργικότητας με άλλες δυνάμεις δυνάμεων και την ικανότητα αμοιβαίας υποστήριξης, αυξάνοντας την ετοιμότητα μάχης των μερών που θα συμμετάσχουν.

Στην άσκηση, από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων θα λάβουν μέρος 82 πλοία, 5 ναυτικά περιπολικά αεροσκάφη, 12 ναυτικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s), αμφίβιες κι υποβρύχιες δυνάμεις και επιθετικά ελικόπτερα από τον Στρατό. Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με F-16, F-4 και Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας κι ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και πλοία του Λιμενικού.

Στην άσκηση, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στην περιοχή των ναυτικών επιχειρήσεων ενώ θα χρησιμοποιηθούνκαι μη επανδρωμένα οχήματα υψηλής ταχύτητας ως στόχοι για τη δημιουργία ενός πραγματικού περιβάλλοντος ασκήσεων.

Πρόκειται για τον τουρκικό «Παρμενίωνα», την μεγαλύτερη δηλαδή διακλαδικά άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ήδη, τα τουρκικά μέσα ενημέρωση προβάλουν εκτενή ρεπορτάζ από την άσκηση που ξεκινά, για την οποία ο ίδιος ο υπουργός άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, τρέφει μεγάλες προσδοκίες ως προς τα μηνύματα που πρόκειται να εκπέμψει.

Την ίδια στιγμή, το υδρογραφικό «Τσεσμέ» συνεχίζει να βρίσκεται στο κεντρικό Αιγαίο, επιμένοντας στο βόρειο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής που έχει ορίσει με την παράνομη NAVTEX η Τουρκία, με ισχύ έως τις 2 Μαρτίου.

Η θαλάσσια περιοχή που έχει ορίσει η Τουρκία με την παράνομη Navtex είναι το όριο του 25ου Μεσημβρινού, εκεί δηλαδή που έχει ορίσει ως «σύνορα της καρδιάς του» ο Ερντογάν κι η Τουρκική Κυβέρνηση με το Δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Είναι ο χάρτης με τον οποίο διεκδικεί καταρχάς την διχοτόμηση του Αιγαίου για τις επιχειρήσεις «Έρευνας και Διάσωσης» κι εν συνεχεία για την προώθηση των επεκτατικών της διεκδικήσεων.

Πάντως, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση, ελέγχοντας πλήρως την κατάσταση, με τα πλοία του ελληνικού Στόλου να είναι ανεπτυγμένα απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, από την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόριζο.

Οι Τούρκοι ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από την προχθεσινή άσκηση τη Πολεμικής Αεροπορίας, που μέσα σε μιάμισυ ώρα απογείωσαν 29 αεροσκάφη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρα Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά, τη στιγμή που το Τσεσμέ (TCG CESME A-599) βρισκόταν στη βόρεια πλευρά της περιοχής της παράνομης NAVTEX, Δυτικά της Λήμνου.

Ο λόγος που οι Τούρκοι άρχισαν να μιλούν για παρενόχληση, παρά το γεγονός ότι η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή 5 ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX, ήταν γιατί είδαν ξαφνικά να υψώνεται ένα γαλάζιο τείχος στο Αιγαίο αποκόπτοντας την πρόσβαση στο ερευνητικό τους. Εκεί κατάλαβαν ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι εκτεθειμένοι στο Αιγαίο.

Πηγή: enikos.gr