«Ξαφνικός θάνατος» για τα μικρά αγροτεμάχια

Πρέπει να διαβάσετε

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 λήγει η διετής προθεσμία έκδοσης οικοδομικής άδειας σε αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων. Όσοι ιδιοκτήτες δεν αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, τότε θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της κάθε περιοχής, που θα καθορίζει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις για να εξακριβώσουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Για επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη κι υπενθύμισε πως τα νησιωτικά επιμελητήρια, λόγω έντονου κατακερματισμού της ιδιοκτησίας, έχουν στείλει κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υφυπουργό Χωροταξίας κι Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ευθύμιο Μπακογιάννη, με το σχετικό αίτημα.

Ελληνική πρωτοτυπία η εκτός σχεδίου δόμηση

«Η εκτός σχεδίου δόμηση σε ολόκληρη την Ευρώπη και σ’ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο στην Ελλάδα το έχουμε εφεύρει αυτό. Ως Τεχνικό Επιμελητήριο, είμαστε ενάντια στην άναρχη δόμηση. Πόσο δε μάλλον στην εκτός σχεδίου δόμηση, διότι έχουμε επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα έχουμε οικιστικές κοινότητες χωρίς βασικές υποδομές, όπως ύδρευση, αποχέτευση, δρόμους. Ακόμη προκύπτουν θέματα πολιτικής προστασίας, όπως συνέβη και με τις πρόσφατες πλημμύρες. Όμως ο νόμος 4759 δεν προχώρησε σε ένα ξαφνικό θάνατο αυτών των μικρών ιδιοκτησιών, με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχαν εντός των δύο ετών, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία είναι λίγο διαφορετικά από το πολεοδομικό σχέδιο που γνωρίζουμε στα εντός πόλης. Με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια μεταξύ άλλων καθορίζονται χρήσεις, συντελεστές δόμησης και διευθετούνται τα ρέματα. Σήμερα όμως, σε ολόκληρη τη χώρα, δεν έχουμε ανάδοχο ούτε στα 130 που έχουν μόλις προκηρυχθεί, σε σύνολο 300. Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία είναι εκτεθειμένη», τόνισε ο κ. Ταβερναράκης και πρόσθεσε πως η πρόταση των Επιμελητηρίων είναι η κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση να καταργείται, όταν θα ολοκληρώνεται ανά περιφερειακή ενότητα το αντίστοιχο τοπικό ή ειδικό πολεοδομικό σχέδιο.

«Ζήτησε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου παράταση»

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει το κτηματολόγιο, έχουμε σε εξέλιξη τους δασικούς χάρτες, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το χαρακτηρισμό των οδών, άρα πως θα πάμε σε ξαφνικό θάνατο περισσότερες από 500.000 ιδιοκτησίες σε ολόκληρη τη χώρα», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ και μάλιστα ανέφερε πως σε πρόσφατη συνομιλία που είχε στα Χανιά με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε στήριξη στο αίτημα των Επιμελητηρίων, ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι θέμα πολιτικής απόφασης και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Όσοι προλάβουν…

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ακόμη περισσότερο αν ληφθεί υπόψη και η υποστελέχωση των πολεοδομικών γραφείων σε όλη την Κρήτη. «Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει από τους ιδιοκτήτες αν κι εφόσον έχουν τη δυνατότητα να το οικοδομήσουν. Αν όμως κάποιος ξεκινήσει τη διαδικασία τώρα, δε νομίζω ότι προλαβαίνει. Μάλιστα αν χρειάζεται κι εγκρίσεις από δασαρχείο ή την αρχαιολογία, που αποτελούν επίσης προϋποθέσεις για την προέγκριση, το βρίσκω ακόμη δυσκολότερο», κατέληξε ο κ. Ταβερναράκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα