Βρετανία:«Δεν έχω ξανανιώσει τόσο αβοήθητος» – Χάος και ξύλο σε αεροδρόμια από οργισμένους επιβάτες

Πρέπει να διαβάσετε

Οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων στη Βρετανία έχουν προειδοποιήσει ότι η διαταραχή θα συνεχιστεί για ώρες, αν όχι ημέρες παρά την επιδιόρθωση του «τεχνικού προβλήματος» στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. ΟιΒρετανοί κοιμούνται σε πατώματα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ενώ στη Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων εξοργισμένοι επιβάτες αντάλλαξαν ακόμη…και μπουνιές, σύμφωνα με το Sky News.

Πολλοί από τους ανθρώπους που επικοινώνησαν με το βρετανικό δίκτυο είπαν οτι δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτι, αναγκάζονται να κοιμηθούν όπου βρουν, ξέμειναν από χρήματα, ενώ θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους.

Η Βίκι Οστρόφσκι από το Sky News είπε ότι έχει κολλήσει στο Όσλο της Νορβηγίας με την οικογένειά της αφού παρευρέθηκε στον γάμο του γιου της. «Είμαι εγκλωβισμένη στο Όσλο και θα μου τελειώσουν τα απαραίτητα φάρμακα για την καρδιά »

Επρόκειτο να επιστρέψει χθες, αλλά τώρα η επαναπρογραμματισμένη πτήση της δεν είναι μέχρι το Σάββατο και θα της τελειώσουν τα απαραίτητα φάρμακα για την καρδιά δύο μέρες νωρίτερα. Το γκρουπ της περιλαμβάνει έναν ανάπηρο, καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, μία επιβάτη με νευρολογική πάθηση, καθώς και έναν 83χρονο ευπαθή συγγενή.

«Σήμερα είναι επίσης τα 50ά μου γενέθλια, επομένως τα σχέδια έπρεπε να είχαν ακυρωθεί», είπε η Οστρόβσκι. Ήδη μας κόστισε 1000 λίρες τη βραδιά και παρά την υπόσχεση αποζημίωσης δεν είναι εντάξει!» Μια άλλη αναγνώστρια του Sky News, η Μέγκαν Γκάφνεϊ, εγκλωβίστηκε στο αεροδρόμιο της Φουερτεβεντούρα χθες το απόγευμα.

Η πρώτη πτήση επιστροφής είναι στις 7 Σεπτεμβρίου και το προσωπικό του αεροδρομίου είπε στους επιβάτες ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα ξενοδοχεία. Στη συνέχεια, το προσωπικό κάλεσε την αστυνομία και «τελικά βρήκαν κάπου στις 2 το πρωί όπου είχαν τοποθετηθεί τουλάχιστον 20 επιβάτες». «Πρέπει να κάνουμε check out το μεσημέρι σήμερα και δεν έχουμε πού να πάμε. Έχω 4 παιδιά μαζί μου που είναι τόσο αναστατωμένα και φοβισμένα», είπε

Μια επιβάτης είπε οτι έχει κολλήσει στη Μαγιόρκα μετά την ακύρωση της πτήσης της στις 18:00 χθες το βράδυ. «Βοήθεια… Δεν μπορώ να γυρίσω σπίτι μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου και δεν μπορώ να βρω κατάλυμα», λέει.

Ένας αναπληρωτής διευθυντής δημοτικού σχολείου που κράτησε την ανωνυμία του είπε οτι επτά άτομα από το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή, βρίσκονται επί του παρόντος εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό. Όλοι επρόκειτο να επιστρέψουν χθες ενόψει της επαναλειτουργίας του σχολείου.

«Ορισμένες τάξεις δεν θα έχουν τον νέο δάσκαλό τους εκεί την πρώτη μέρα. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πει ότι οι επαναπρογραμματισμένες πτήσεις τους επιστρέφουν Σάββατο/Κυριακή» είπε.

Εν τω μεταξύ, μία γυναίκα ονόματι Steph είπε στο Sky News ότι η πτήση της από τη Βαρκελώνη στο Μάντσεστερ ακυρώθηκε μαζί με όλες τις άλλες πτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου χθες. Λέει ότι αρχικά την κατευθύνουν στο γραφείο ασφαλείας των συνόρων, όπου χρειάστηκαν δύο ώρες για να φτάσει στο μπροστινό μέρος της ουράς.

Ωστόσο κανείς δεν ήταν διαθέσιμος να τη συμβουλέψει, με αποτέλεσμα η ίδια και η οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών ηλικίας πέντε και οκτώ ετών – να πάνε στο γραφείο εξυπηρέτησης πελατών. Χρειάστηκαν οκτώ ώρες για να τους δουν και τους προγραμμάτισαν μια πτήση σε δύο ημέρες με διαμονή και φαγητό.

Ωστόσο, όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο τους είπαν ότι το δωμάτιο ήταν μόνο για μία νύχτα.«Σήμερα λοιπόν είμαστε εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο χωρίς κατάλυμα μέχρι την αυριανή μας πτήση με 2 παιδιά», είπε. «Αυτό είναι εντελώς αποκαρδιωτικό».

Πόσες πτήσεις ακυρώθηκαν

Περισσότερες από 70 πτήσεις από και προς το Γκάτγουικ ακυρώθηκαν σήμερα (29.8) σύμφωνα με νεοτερες πληροφιορίες, πιο συγκεκριμένα δηλαδή τουλάχιστον 23 αναχωρήσεις και 51 αφίξεις .

Τουλάχιστον 60 πτήσεις καταργήθηκαν την ίδια ώρα στο Χίθροου, καθώς παρά το γεγονός οτι το πρόβλημα του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας επιδιορθώθηκε χθες το απόγευμα, το χάος συνεχίζεται. Σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium, 790 αναχωρήσεις από βρετανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν χθες – που ισοδυναμεί με περίπου το 27% όλων των αναχωρήσεων.

Περίπου 785 αφίξεις ακυρώθηκαν επίσης, αντιστοιχώντας και πάλι σε περίπου 27%. Το Χίθροου είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ακυρώσεων, ακολουθούμενο από το Γκάτγουικ και το Μάντσεστερ.

Αεροπλάνο ξέμεινε απο νερό

Ένας επιβάτης ανέφερε την ακύρωση της πτήσης του από το Μαρακές προς το Λονδίνο χθες. Όπως είπε έμειναν στο αεροπλάνο για έξι ώρες πριν ακυρωθεί το ταξίδι τους. «Ξέμεινε από νερό (για πόση και πλύσιμο χεριών), σνακ και αναψυκτικά και ζεστά ροφήματα. Ταξιδεύοντας με 2 παιδιά, η μόνη προσφορά για αυτά ήταν τα στικ σοκολάτας!» είπε.

Ένας άλλος ίπε ότι έχουν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο Λας Πάλμας στα Κανάρια. «Έχουν περάσει 13 ώρες, έχει παγωνιά, προσπαθούμε να κοιμηθούμε λίγο στο κρύο πάτωμα», είπαν.

«Υπάρχουν παιδιά ξαπλωμένα στο κρύο πάτωμα, άνθρωποι που κάνουν δημόσιες ομιλίες για την αεροπορική εταιρεία και είναι πανδαιμόνιο. Δεν έχω νιώσει ποτέ τόσο αβοήθητος. Έμεινα ξύπνιος για 22 ώρες. Έχουμε πλέον περάσει 14 ώρες στο αεροδρόμιο. Μας είπαν αν περιμέναμε 2-3 ώρες, θα μας έβρισκαν ξενοδοχείο.

Δεν έχουμε ακούσει ακόμα τίποτα με το προσωπικό εδάφους να λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα και κανείς δεν έχει πάει για να ελέγξει αν οι άνθρωποι είναι καλά!»

Ένας ακόμη ταξιδιώτης που επέλεξε να μείνει ανώνυμος είπε ότι το αεροπλάνο του από την Αττάλεια της Τουρκίας έχει καθυστέρηση πάνω από 14 ώρες. «Χωρίς κουπόνια για γεύμα ή φαγητό, η οικογένειά μας εδώ έχει 3 νήπια κάτω των 5 ετών, ένα κορίτσι 8 μηνών έγκυο, μια συνταξιούχο και μια γυναίκα της οποίας τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση έχουν πλέον τελειώσει και πρέπει να πληρώσουμε ιδιωτικά και να βρούμε το δικό μας ξενοδοχείο.

Αγόρι 2 ετών με τροφικές αλλεργίες και δεν μπορούμε να βρούμε φαγητό για αυτόν στην πόλη που βρήκαμε να μείνει. Απολύτως απαίσια κατάσταση και ακόμα δεν υπάρχει ένδειξη για το πότε θα πάμε σπίτι»

Η «συγγνώμη» του υπουργού Μεταφορών

Ο υπουργός Μεταφορών Μάρκ Χάρπερ ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση και είπε οτι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν υποχρέωση και «ευθύνη» να βοηθήσουν τους επιβάτες.

Μιλώντας στο Sky News είπε: «Να επαναλάβω απλώς όσα είπε χθες το NATS [η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας] και να ζητήσω προφανώς συγγνώμη για όλη την αναστάτωση που προκλήθηκε σε χιλιάδες ανθρώπους με τα ταξίδια τους χθες».

 

Είπε ότι το χάος οφείλεται σε ένα «τεχνικό ζήτημα» στο σύστημα σχεδιασμού πτήσεων που επιλύθηκε το απόγευμα. Ερωτηθείς για το τι είχε συμβεί, επανέλαβε οτι οι αρχές δεν πιστεύουν οτι επρόκειτο για περιστατικό κυβερνοασφάλειας.

«Και αυτό που θα συμβεί τώρα με ένα περιστατικό αυτού του μεγέθους είναι ότι θα υπάρξει μια ανεξάρτητη αναθεώρηση». Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας πρόκειται να συντάξει έκθεση τις επόμενες ημέρες, είπε ο Χάρπερ.

«Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που υπήρξε ένα σημαντικό ζήτημα όπως αυτό. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί ξανά, λόγω όλης της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στους επιβάτες σε όλη τη χώρα».

Πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν σπίτι. Τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες «εργάζονται πολύ σκληρά για να επιστρέψουν οι επιβάτες εκεί που πρέπει να είναι όσο πιο γρήγοροι μπορούν», είπε.

«Το σκηνικό είναι ζοφερό»

Ο Μάρκο ΜακΚουλ βρίσκεται στ Κανάρια Νησιά με την κοπέλα του και δεν μπορεί να επιστρέψει στο Εδιμβούργο. Η πτήση του ζευγαριού ακυρώθηκε και τους είπαν ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές μέχρι τις αρχές ή το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ακόμα κι αν προσπάθησαν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, το ταξίδι ήταν κατά μέσο όρο μεταξύ 37 και 42 ωρών. Τώρα το σχέδιο τους είναι να πετάξουν για Τενερίφη και να μείνουν εκεί μέχρι την Παρασκευή ή το Σάββατο. Αλλά ακόμη και έτσι, οι επιλογές διαμονής τους είναι περιορισμένες.

«Προς το παρόν το σκηνικό είναι αρκετά ζοφερό», είπε στο Sky News. Είπε ότι ψάχνει για κατάλυμα, αλλά υπάρχουν λίγες επιλογές και «σε αυτό το σημείο θα μείνουμε οπουδήποτε» Το ζεύγος κοιμήθηκε στο αεροδρόμιο χθες το βράδυ και ίσως χρειαστεί να κάνει το ίδιο απόψε.

Ο κ. McCool είπε ότι δεν τους δόθηκε κανένα κουπόνι ή φαγητό από την αεροπορική τους εταιρεία. Δεν έδιναν στα παιδιά κουβέρτες για να κοιμηθούν και μοιράστηκαν μόνο μπουκάλια με νερό. «Είμαστε στη σκιά, δεν έχουμε άλλες επιλογές», είπε

ΠηγήNewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα