Βρετανία: Μετά την κατακραυγή η Τρας πήρε πίσω τις περικοπές φόρων 45% στους πλούσιους

Η Λιζ Τρας πήρε πίσω μετά την κατακραυγή το σχέδιο για περικοπές φόρων 45% στα παχιά πορτοφόλια στη Βρετανία μόλις 10 μέρες αφότου το ανακοίνωσε.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει μια διαφαινόμενη ανταρσία από βουλευτές των κυβερνώντων Τόρηδων η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέκρουσε πρύμνα στο θέμα, που δίχασε το κόμμα της.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ ανακοίνωσε την απόσυρση του σχεδιαζόμενου μέτρου με ανάρτησή του στο Twitter.

«Το καταλαβαίνουμε και ακούσαμε», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠ ΟΙΚ σημειώνοντας ότι η απόφαση για την κατάργηση του φόρου εισοδήματος είχε εξελιχθεί σε πηγή «περισπασμού» για την κυβέρνηση Τρας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταστροφή της κυβέρνησης Τρας, που βρίσκεται μόλις έναν μήνα στην εξουσία και βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει με έναν στους δύο Βρετανούς να επιθυμούν την παραίτηση της πρωθυπουργού.

Επί μέρες η Τρας και ο Κουαρτένγκ υπερασπίζονταν τα μέτρα του οικονομικού πακέτου, που ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των αγορών και την κριτική από οικονομολόγους και βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών. Ο πρώην υπουργός Γκραντ Σαπς είχε προειδοποιήσει την Τρας ότι θα έχανε την ψηφοφορία επί της πρότασης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η κατάργηση του φόρου εισοδήματος 45% στους Βρετανούς με ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 150.000 στερλινών ήταν το μέτρο που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις σε μια περίοδο που τα μέσα νοικοκυριά πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με το κύμα ακρίβειας και την εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα