Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αναμένεται να μπει, μετά την έγκρισή του, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για τα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο παιδίατρος και ταμίας της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Νίκος Βουδούρης, σήμερα συνεδρίασε η ευρωπαϊκή επιτροπή για τα εμβόλια, αναφορικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών 5-12 ετών. «Περιμένουμε τα θετικά πορίσματα για να αποφασίσει μετά και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών να ξεκινήσει το πρόγραμμα και στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία και για να διευρυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και για να προστατευτούν τα παιδιά γιατί είναι μέσα στην οικογένεια και είναι και αυτοί φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο κ. Βουδούρης τα εμβόλια έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ εδώ και 20 μέρες «Ήδη έχουν γίνει 28.000.000 παιδιά και πάει καλά χωρίς παρενέργειες και μάλιστα όποια πορίσματα έχουν βγει μιλάνε για αποτελεσματικότητα που αγγίζει 100%».

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο πλέον το 24 – 25 % των περιστατικών των κρουσμάτων είναι σε παιδιά. «1 στα 4 κρούσματα αφορούν σε παιδιά, είναι μεγάλο ποσοστό», ανέφερε ενώ συμπλήρωσε πως μπορεί τα περισσότερα παιδιά να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ωστόσο «κάποια παιδιά ταλαιπωρούνται, κάποια χάνονται, για κάποια έχουμε νοσηλείες και σε κάποια παιδιά έχουμε αυτές τις απώτερες επιπλοκές, το post covid, το long covid, που αφήνουν κατάλοιπα. Άρα και για τα ίδια τα παιδιά η προστασία έχει την αξία της αλλά και για την προστασία του γενικού πληθυσμού».

«Πλέον το εμβόλιο είναι δοκιμασμένο, δεν έχουμε τις αναστολές και τις ανασφάλειες του παρελθόντος», ανέφερε ο κ. Βουδούρης, ο οποίος συμπλήρωσε πως σε ότι αφορά τις ηλικίες άνω των 12 ετών ήδη 70 παιδίατροι στην χώρα πραγματοποιούν εμβολιασμούς παιδιών στα ιατρεία τους.