Βουδούρης στο CRETA: 1 στα 3 περιστατικά κορωνοϊού αφορά τα παιδιά

Πρέπει να διαβάσετε

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς αλλά και στο γενικό πληθυσμό η αύξηση κρουσμάτων στα μικρά παιδιά,

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο ταμίας της Παιδιατρικής Εταιρίας Νίκος Βουδούρης, σημείωσε πως τα παιδιά περνούν ήπια την λοίμωξη όμως η αύξηση λοιμώξεων και η διεύρυνση του ποσοστού της, είναι λογικό ότι θα βρει κάποιους πιο ευάλωτους. «Σε συνάρτηση με το πεσμένο ανοσοποιητικό ή σε μια συγκυρία που δεν ξέρει πως θα αντιδράσει στο κάθε παιδί, γι’ αυτό έχουμε αυτά τα ατυχή περιστατικά και σαφώς θα έχουμε περιστατικά τέτοια. Γι΄αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ο κ. Βουδούρης συνέστησε στους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά αφού έχει ήδη εκδοθεί οδηγία για τα παιδιά από 5 ετών έως και τις μεγάλες ηλικίες. «Πρέπει να γίνει, να το κάνουμε. Δεν έχει παρενέργειες. Προστατεύει, περνάμε πιο ήπια τις λοιμώξεις αυτές, γι’ αυτό είμαστε κατηγορηματικά θετικοί στο να εμβολιάσουν τα παιδιά και ήδη το κάνουν. Όχι στο βαθμό που θα έπρεπε αλλά νομίζω οι γονείς το έχουν πιστέψει και εμβολιάζουν τα παιδιά τους, η κινητικότητα που υπάρχει λίγο με τα σχολεία, λίγο με τις δραστηριότητες σαφώς αυξάνεται η διείσδυση του ιού στην οικογένεια». 

Ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στην περίπτωση του 13χρονου παιδιού που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ με κορωνοϊό λέγοντας πως αν δεν ήταν εμβολιασμένο τα πράγματα θα ήταν πιο σοβαρά. «Δεν θα ήταν ένα παιδί στην ΜΕΘ, θα ήταν χιλιάδες. Η αναλογία είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολιασμένων, φαίνεται και στους ενήλικες και στα παιδιά. 1 στα 3 περιστατικά κορωνοϊού αφορά στα παιδιά, γιατί είναι η ανεμβολίαστη ομάδα του πληθυσμού και έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα». 

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις παρενέργειες του εμβολίου, λέγοντας πως οι μικρές ηλικίες 5-11 ετών κάνουν το 1/3 της δόσης των ενηλίκων και έχουν διαπιστωθεί ελάχιστα περιστατικά μυοκαρδίτιδας, η οποία αυτοθεραπεύεται. «Δεν ξέρουμε όμως αν οφείλεται στον ιό, γιατί στατιστικά γίνεται στην περίοδο που εμβολιάζονται τα παιδιά. Καταγράφονται αυτά, περνούν ήπια. Κανένα παιδί δεν έχει νοσηλευτεί για παρενέργεια εμβολίου. Στα μεγαλύτερα παιδιά, είχε παρατηρηθεί στην εφηβεία μια μικρή αύξηση που δεν έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα στην  ηλικία 12-17 ετών κυρίως μετά τη β’ δόση στην εβδομάδα περίπου, όπου παρατηρείται πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία και δυσφορία. Αυτό πάλι αντιμετωπίζεται ήπια χωρίς νοσοκομειακή αντιμετώπιση».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα