«Οι εκλογές θα γίνουν στη συνταγματική λήξη της κυβερνητικής θητείας» ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα.

Σήμερα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα παρουσιαστεί και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία. «Η τηλεργασία όπως γνωρίζετε ορίζεται ως η εργασία που παρέχεται εξ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Εκείνο το οποίο φάνηκε στη διάρκεια της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, είναι η ανάγκη να υπάρχει αυτός ο θεσμός. Πολλοί εργαζόμενοι μας είναι άνθρωποι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, όμως ενώ έχει υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για τον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τον δημόσιο. Έτσι λοιπόν, έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να παρουσιάσουμε αύριο και θέλω να ελπίζω ότι θα το θέσουμε σε διαβούλευση αρχές Απριλίου, το νομοσχέδιο αυτό. Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν».  

Αναφορικά με την άρση του lockdown, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως για να αρθούν τα μέτρα και επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα πρέπει να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις. «Εμείς προφανώς θέλουμε να ανοίξουμε, αν γίνεται και αύριο το πρωί. Όμως οφείλουμε να τηρήσουμε τις προϋποθέσεις. Έχουμε δύο μεγέθη με τα οποία αποφασίζουμε, το ένα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και το άλλο είναι η λειτουργία της εθνικής οικονομίας, και τα δύο είναι δεκτά. Δεν κοιτάμε μόνο το ένα. Αν για παράδειγμα, είχαμε στο μυαλό μας μόνο την οικονομία θα τα αφήναμε όλα ανοιχτά μόνο με μέτρα ατομικής ευθύνης. Αυτό που λέει η αντιπολίτευση ότι ανοιγοκλείνουμε, αυτό κάνουμε πραγματικά. Γιατί πρέπει να βρούμε την απόλυτη ισορροπία. Αυτό το μείγμα μέτρων, είναι το σύνθετο πρόβλημα που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση και οφείλουμε να το παραδεχτούμε ότι τα έχει πάει καλά. Υπάρχει μια διεθνής αναγνώριση».

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, η εικόνα από την πορεία του εμβολιασμού είναι αρκετά αισιόδοξη. «Θέλω να εξηγήσω τη στρατηγική μας. Εμβολιάσαμε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, γιατί; Γιατί είναι διαπιστωμένο στατιστικά, ότι νοσούν περισσότερο από άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Άρα όσο περισσότερο εμβολιάζουμε, κάνουμε κάτι αυτονόητο και δεύτερον κάνουμε και κάτι ακόμη. Δεχόμαστε λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας. Όσο περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι, μπορεί να εξακολουθούμε να έχουμε κρούσματα αλλά θα μειώνεται η πίεση στο σύστημα υγείας και η νοσηρότητα. Η μείωση των δεικτών αυτών και όχι η μείωση κρουσμάτων, είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της αγοράς. Θα προχωράμε ταυτόχρονα στον εμβολιασμό, όμως όσο θα θωρακίζουμε τις μεγαλύτερες ηλικίες, θα δεχόμαστε λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας».