Φεύγουν σταδιακά από την Κρήτη οι μετανάστες – Τι δήλωσε η Υφυπουργός Μετανάστευσης για τη μόνιμη δομή μεταναστών στο νησί
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 12 Ιουλίου, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά οι πρώτοι μετανάστες που φιλοξενούνταν στην Κρήτη, με το νησί να αποσυμφορείται σταδιακά από τις μεταναστευτικές ροές, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν «χτυπήσει κόκκινο».
194 μετανάστες (100 από το Ρέθυμνο και 94 από τα Χανιά) ταξίδεψαν με τα πλοία της γραμμής από τα Χανιά προς τον Πειραιά, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία, στα Κέντρα Υποδοχής της Μαλακάσας και της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.
Σήμερα Σάββατο 12 Ιουλίου θα αναχωρήσουν άλλοι 100 από το Ρέθυμνο και αντίστοιχος αριθμός από τα Χανιά, ενώ με αυτούς τους ρυθμούς θα συνεχιστεί η σταδιακή αποσυμφόρηση της Κρήτης μέχρι την Τρίτη 15 Ιουλίου.
Δύσκολες παραμένουν οι συνθήκες παραμονής των μεταναστών στις εγκαταστάσεις του πρώην ψυγείου στο λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς η αναχώρηση των πρώτων αλλοδαπών θα ξεκινήσει την Τετάρτη 16 Ιουλίου.
Βολουδάκη από Χανιά: Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το πού και το πότε θα εγκατασταθεί η μόνιμη δομή
Στο Εκθεσιακό Κέντρο της Αγιάς στα Χανιά, εκεί από όπου αναχώρησαν οι πρώτοι 94 από τους 830 μετανάστες, βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 11 Ιουλίου η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη.
Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τη χωροθέτηση και το χρονοδιάγραμμα της δομής μεταναστών στην Κρήτη, με το Υπουργείο, σε κάθε περίπτωση να επιμένει στον μόνιμο χαρακτήρα αυτής, παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν ξεκάθαρα από τους Σταύρο Αρναουτάκη και Γιώργο Μαρινάκη, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Ιουλίου.
«Αν συνεχιστούν αυτές οι ροές θα είναι δύσκολο να τις διαχειριζόμαστε με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βολουδάκη. Η ίδια εμφανίστηκε αισιόδοξη για την εύρεση διπλωματικής λύσης με τη Λιβύη, προκειμένου να μπει «φρένο» στις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη.