Την πεποίθηση ότι πρέπει «να σταματήσουν τα λόγια» και να μπει ο ΒΟΑΚ σε διαδικασία υλοποίησης, εξέφρασε ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στον Χάρη Λεοντάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή για το νέο ΒΟΑΚ και το χρηματοδοτικό μοντέλο. «Κάτι πρέπει να κάνουν, το έχει δικαίωμα η Κρήτη. Είναι υποχρέωση των κυβερνώντων, να μπει σε μια διαδικασία υλοποίησης».

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη, πολλές φορές έχουν ακουστεί «βαρύγδουπες δηλώσεις και υποσχέσεις για τον ΒΟΑΚ». Όπως ανέφερε, είναι ένα έργο, το οποίο περιμένει πολλά χρόνια ο Κρητικός.

Ο ΒΟΑΚ είναι ένα ενιαίο έργο για την Κρήτη, τόνισε ο κ. Ζερβάκης, και πρέπει άμεσα να αποφασιστεί και να ξεκινάει από το Καστέλλι και να φτάνει Σητεία.

«Έχουμε πει πολλές φορές, ότι αυτή τη στιγμή, το χειρότερο κομμάτι εθνικού δικτύου είναι ο ΒΟΑΚ. Πέρασα πέρυσι, όταν έκαναν τα εγκαίνια Λαμία – Τρίκαλα και ο δρόμος είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος» δήλωσε ο κ. Ζερβάκης.

Ο ΒΟΑΚ, είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας και σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Σητείας, όποιος το κάνει «θα βάλει τη σφραγίδα του». «Ας σταματήσουν τα λόγια και να αποφασίσουν ότι κάτι πρέπει να κάνουν. Το έχει δικαίωμα η Κρήτη. Είναι υποχρέωση των κυβερνώντων να μπει σε μια διαδικασία υλοποίησης. Ο κόσμος μπορεί να έχει ασθενή μνήμη σε κάποια πράγματα, αλλά πράγματα που έχουν ζωτική σημασία και είναι για τις επόμενες γενιές δεν ξεχνιούνται».

Οι προφάσεις και δικαιολογίες περί χαμηλής ωριμότητας και μη υψηλού βαθμού ετοιμότητας δεν ευσταθούν και είναι παραπλανητικές, σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη. «Όλοι γνωρίζουν ότι το μόνο που εκκρεμεί στη μελέτη του τμήματος Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιά είναι η υπογραφή των περιβαλλοντικών όρων, κάτι που καθιστά και το συγκεκριμένο τμήμα ισότιμο με τα υπόλοιπα τμήματα του νομού Λασιθίου και ασφαλώς με μεγαλύτερο βαθμό ωριμότητας από τα περισσότερα τμήματα του σχεδιαζόμενου ΒΟΑΚ».

Η Περιφέρεια Κρήτης, δια στόματος του Περιφερειάρχη, έδειξε το δρόμο χρηματοδοτώντας το ένα τρίτο του έργου από Νεάπολη για Σητεία, με πόρους της Περιφέρειας. «Ας αναλάβει και η κεντρική κυβέρνηση τη σκυτάλη για δέσμευση της χρηματοδότησης του υπολοίπου, για να γίνουν πράξη οι κατά καιρούς εξαγγελίες για περιφερειακή σύγκλιση, ισόρροπη ανάπτυξη και δημιουργία ίσων δυνατοτήτων ευημερίας και προόδου για όλη τη Κρήτη».