Έκκληση στους εργαζόμενους του τουρισμού να σπεύσουν να εμβολιαστούν απηύθυνε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης. 

Ο κ. Βλατάκης, ανέφερε πως αν λάβει κανείς υπόψη τις συνθήκες με τις οποίες οι τουριστικοί φορείς προσπαθούν για τη φετινή τουριστική σεζόν, αν μη τι άλλο είναι «άθλος»! «Στον Ιούλιο σε θέμα αριθμών πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε γύρω στο 60 – 65% του 2019 γιατί ναι μεν το Ηράκλειο έχει ήδη πιάσει το  70% σε αριθμό πτήσεων και επιβατών αλλά επειδή τα Χανιά έχουν προβλήματα με τους Σκανδιναβούς είναι χαμηλότερα, οπότε εκεί περίπου βλέπω όλη την Κρήτη τον Ιούλιο».

Τόνισε δε, πως αν συγκρίνουμε το 2020 με το τώρα, το ’20 είχαμε το μισό τουρισμό τον Ιούλιο και τώρα έχουμε διπλάσιο. «Για μένα είναι πιο δύσκολο το τώρα από ότι το 2020. Έχουμε πολλά κρούσματα που δεν είχαμε στην Κρήτη τότε και σε όλες τις χώρες που έρχονται οι πελάτες. Η μετάλλαξη Δέλτα, είχε τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Συνεχίζουν άτοπα να λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των κρουσμάτων και να φτιάχνουν επιδημιολογικές κατηγορίες. Είναι λάθος γιατί εκεί που πρέπει να δώσουμε βαρύτητα είναι η επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Από τη στιγμή που το σύστημα αντέχει, νομίζω τα κρούσματα είναι δευτερεύων ή πρέπει να γίνει μια εξίσωση που να συνδυάζει και τα δύο. Η Κρήτη δεν έχει τον πληθυσμό του χειμώνα. Αυτή τη στιγμή η Κρήτη, δεν θέλω να υπερβάλλω, έχει 1 εκ. πληθυσμό, με τους εργαζόμενους, τους συγγενείς και τους τουρίστες που έχουμε. Είναι δεδομένο και βλέπουμε τις αφίξεις που έχουμε».

Μάλιστα, ο κ. Βλατάκης εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να «πρασινίσει» το νησί. «Θα πρέπει να προσέξουμε και να κάνουμε το εφικτό, να κάνουμε αυτό που μπορούμε πολύ καλά, να προσέξουμε να φτιάξουμε τους επιδημιολογικούς δείκτες, να υποστηρίξουμε τον τουρισμό διότι αν δεν δουλέψει ο τουρισμός, ο χειμώνας θα είναι χειρότερος από την πανδημία». 

Ο κ. Βλατάκης τόνισε πως έχει δοθεί ένας στόχος γύρω στο 45 – 50% και η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να φτάσει αυτό το στόχο. «Αν μπορέσει να πάει η σεζόν μέχρι το Νοέμβριο. Εξαρτάται και από εμάς. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και ιδιαίτερα εγώ που βλέπω κάθε μέρα τι συμβαίνει. Μπορούμε να προσπαθήσουμε, να δουλέψουμε και να ελπίζουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη έχουν υπάρξει και ζητήματα με κρούσματα σε τουρίστες ενώ επεσήμανε πως τόσο οι τουρίστες όσο και οι επισκέπτες ακολουθούν την ίδια πορεία που υπάρχει στους ντόπιους. «Κανείς δεν μπορεί να το αποδώσει στον τουρισμό αυτό που συμβαίνει τώρα. Εμείς κολλάμε τους τουρίστες. Έρχονται σε συντριπτικό αριθμό εμβολιασμένοι και με αρνητικά τεστ και επιπλέον τους κάνουμε κι άλλα εδώ. Γύρω στα 800 με 1.000 τεστ γίνονται ημερησίως στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και ανάλογα με τις αφίξεις. Οι τουρίστες έχουν πολλά επίπεδα προστασίας που πρέπει να περάσουν πριν έρθουν. Αυτά τα κρούσματα που βρίσκουμε είναι όταν πάνε να γυρίσουν και κάνουν το τεστ που οφείλουν για την επιστροφή».

Συμπλήρωσε δε, πως αρκετοί έχουν ολοκληρώσει την επίσκεψη τους στο νησί και στο αεροδρόμιο βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τα ξενοδοχεία καραντίνας. «Θα θέλαμε να είναι καλύτερα τα χρήματα που πληρώνονται για να έχουμε υψηλότερης αξίας ξενοδοχεία αλλά έχουμε επάρκεια κλινών και έχουμε προϋποθέσεις αν αυξηθούν τα κρούσματα να είμαστε εντάξει. Δεν έχουμε πρόβλημα με τα ξενοδοχεία καραντίνας».

Τέλος, διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα lockdown στην Κρήτη όμως αν αυξηθούν τα κρούσματα ή αν υπάρξει συρροή κρουσμάτων θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. «Ο μόνος τρόπος αποφυγής είναι ο εμβολισμός, έχει αποδειχθεί περίτρανα, δεν είμαι ειδικός αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι και στις κλινικές covid και στις ΜΕΘ, δεν υπάρχουν άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι. Κάνω έκκληση σε όλους τους εργαζομένους που έχουν επαφή με πελάτες, μην περιμένετε άλλο!».