Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από το υπουργείο Υγείας, για την ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρέθυμνο, έπειτα και από το άρθρο-παρέμβαση των «Ρεθεμνιώτικων Νέων», με το οποίο επανάφεραν στη δημόσια συζήτηση το θέμα της δημιουργίας ενός σύγχρονου νοσοκομείου στην πόλη με ανάπτυξη πανεπιστημιακών κλινικών λειτουργικά συνδεδεμένων με το ΠΑΓΝΗ.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Πρώτη Θέση, ο βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανέφερε πως πριν από δύο χρόνια έγινε μια «εξαιρετική πρωτοβουλία από τον εκδότη των Ρεθεμνιώτικων Νέων, τον κ. Χαλκιαδάκη», ο οποίος κάλεσε όλους τους θεσμικούς φορείς του Ρεθύμνου για ζητήματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Αφού συζητήσαμε για το ζήτημα τεχνικών έργων, έπεσε η ιδέα της ανέγερσης ενός νέου νοσοκομείου. Μάλιστα, πήρα την πρωτοβουλία και είπα ότι θα είναι μια win-win κατάσταση, για το νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αν προχωρήσει ένα νέο νοσηλευτικό ίδρυμα και το υπάρχον μετατραπεί σε ένα πρότυπο Κέντρο Υγείας εντός του αστικού ιστού και να παραχωρηθούν κάποιες χρήσεις του, για το Πανεπιστήμιο» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε:
«Είναι πολύ θετικό ότι ομονοήσαμε όλοι οι θεσμικοί του Ρεθύμνου. Αναφέρομαι στον κ. Ξανθό, τον Δήμαρχο, την Αντιπεριφερειάρχη όπως και ο πρύτανης ο κ. Κοντάκης συναίνεσε στην ιδέα αυτή. Το επόμενο διάστημα προχώρησε σε απόφαση της Συγκλήτου, όπου απεφάνθη ότι θα παραχωρήσει ένα χώρο προς το νοσοκομείο».
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την ίδρυση ενός νέου νοσοκομείου, είναι ότι σε αυτό το διάστημα, δόθηκε βαρύτητα στην ενίσχυση του υπάρχοντος νοσοκομείου. «Αναφέρομαι στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης 5,5 εκ. όπως επίσης και 750 χιλ. που θα κοστίσει η μελέτη για την επέκταση του νέου νοσοκομείου στο μεσοδιάστημα, μέχρι να κατασκευαστεί το νέο».
Σημείωσε δε, πως έπειτα από επικοινωνία του με το υπουργείο Υγείας διαπιστώθηκε πως «είναι πολύ θετικό σε αυτή την κατεύθυνση και το επόμενο διάστημα θα πάρει τις τυπικές αποφάσεις για να προχωρήσει στην σχετική διαδικασία». Ο κ. Κεφαλογιάννης αποκάλυψε πως έχει έρθει σε επικοινωνία και με τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ Νεκτάριο Παπαβασιλείου, ο οποίος το επόμενο διάστημα, προτίθεται να κάνει μια σύσκεψη παρουσία στελεχών του Πανεπιστημίου Κρήτης και του υπουργείου Υγείας.
«Ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία όλων των φορέων ώστε να υπάρχουν τα τυπικά βήματα» υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε με το ρόλο μας»
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε πως για την ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, χρειάζεται ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» και μια «μακροπρόθεσμη προοπτική». «Η συζήτηση για ένα νέο νοσοκομείο που θα είναι λειτουργικά και επιστημονικά διασυνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή και το ΠΑΓΝΗ, είναι μια εξαιρετική προοπτική που μπορεί με παρεμβάσεις επουλωτικές της σημερινής κατάστασης, που θα αντιμετωπίσουν την έκρυθμη και αποσταθεροποιημένη λειτουργία του νοσοκομείου, να δώσουν το σήμα για τους ανθρώπους του ΕΣΥ που πασχίζουν να παραμείνουν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας του νομού μας».
Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως μετά την πρωτοβουλία των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» για την διαδικτυακή συζήτηση που έγινε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και μετά την κοινή συμφωνία ότι αυτή η προοπτική αξίζει να διεκδικηθεί. «Βγαίνει η Σύγκλητος και επίσημα παραχωρεί από τον Μάιο του 2021, σχεδόν δύο χρόνια τώρα, στο υπουργείο Υγείας την οικοπεδική έκταση -που απ’ότι φαίνεται η πρώτη εικόνα είναι ότι είναι κατάλληλη- δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου ή την αρμόδια κατασκευαστική εταιρία του Δημοσίου. Δεν ήρθε κανένας υπάλληλος να δει το χώρο, καμία κίνηση που θα δείχνει πολιτική βούληση να υπάρξει αυτή η προοπτική, αυτό νομίζω είναι το μεγάλο θέμα».
Κλείνοντας, ο κ. Ξανθός σημείωσε πως «δεν χρειαζόμαστε καθησυχαστικές δηλώσεις» αλλά «κινήσεις, βήματα σε θετική κατεύθυνση» ενώ πρόσθεσε πως «είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε και εμείς με τον ρόλο μας. Είμαι θετικός, αυτή η συζήτηση όμως πρέπει να γίνει με σοβαρό και συγκρατημένο τρόπο».