Γ. Κοντάκης στο CRETA: «Οραματική» η πρόταση των «Ρ.Ν.» για Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο

«Οραματική» χαρακτήρισε την πρόταση των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» για την ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην Πρώτη Θέση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, με αφορμή το άρθρο-παρέμβαση τους, με το οποίο επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση το θέμα της δημιουργίας ενός σύγχρονου νοσοκομείου στην πόλη με ανάπτυξη πανεπιστημιακών κλινικών λειτουργικά συνδεδεμένων με το ΠΑΓΝΗ.

«Στις αρχές του 2021, είχε γίνει με πρωτοβουλία του κ. Μανώλη Χαλκιαδάκη, μια διαδικτυακή συνάντηση, όπου τέθηκαν διάφορα ζητήματα. Αμέσως μετά, από αυτή την συνάντηση – ήταν και εποχή κορωνοϊού μην ξεχνάμε – με τους συναδέλφους αντιπρυτάνεις, τις αρχές της πόλης του Ρεθύμνου και τους βουλευτές, επαναδιατυπώθηκε ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας που ήταν η ανέγερση του νέου νοσοκομείου της πόλης. Ήταν μια συζήτηση που έχει αρχίσει από παλιά αλλά τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης ξανά, εκείνη την ημέρα» σημείωσε ο κ. Κοντάκης και πρόσθεσε:

«Σε πολύ σύντομο χρόνο, με απόφαση της Συγκλήτου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε γι’αυτό, χωρίς να σκέφτεται οποιοδήποτε αντάλλαγμα – γιατί όταν μιλάμε για προσφορά ζωής όπως η υγεία, δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο- και απευθυνθήκαμε στην ρεθεμνιώτικη κοινωνία, στις αρχές της πόλης. Γιατί θυμάμαι έστειλα και την απόφαση της Συγκλήτου στον τότε υπουργό Υγείας, λέγοντας του την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντάκη, η απόφαση αυτή αφορούσε την παραχώρηση μιας έκτασης, η οποία είναι προς την βόρεια μεριά της περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κάτω από την Εθνική Οδό. «Πρόκειται για περίπου 100 στρέμματα, τα οποία θα παραχωρούνταν σε περίπτωση που το Ρέθυμνο ήθελε να αποκτήσει ένα νοσοκομείο. Μάλιστα, είχαμε πει ότι καλό θα ήταν, όταν ευοδωθεί αυτό να υπάρξει μια διασύνδεση του ΠΑΓΝΗ με το αντίστοιχο νοσοκομείο του Ρεθύμνου και να υπάρξουν πανεπιστημιακές κλινικές».

Ο κ. Κοντάκης σημείωσε πως για να γίνει πραγματικότητα αυτό το οραματικό σχέδιο, χρειάζεται «πολιτική βούληση» όμως είναι κάτι που «μπορεί να υλοποιηθεί». «Από τότε που στάλθηκε η επιστολή στις αρμόδιες αρχές το Πανεπιστήμιο δεν έλαβε καμία απάντηση. Άρα είναι αντιληπτό, ότι το Πανεπιστήμιο έχει τη διάθεση αλλά δεν γίνεται αυτό να το τραβήξει μόνο του, δεν μπορεί να χτίσει ένα νοσοκομείο. Θα πρέπει να είναι στους προγραμματισμούς και στη βούληση της πολιτείας, να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο αίτημα». 

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης συνεχάρη για ακόμη μια φορά τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» για την προβολή του άρθρου, που αφορά την ίδρυση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρέθυμνο, – το οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «προσυπογράφει απολύτως».

«Είναι στα χέρια της πολιτείας να προχωρήσει η διαδικασία, αν υπάρχει η βούληση αυτό είναι υλοποιήσιμο» σημείωσε ο κ. Κοντάκης, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια «οραματική» πρόταση από τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα»«Μόνο που το επαναφέρετε στο προσκήνιο, είναι αρκετό, οι πολιτικές δυνάμεις που ορίζουν τι πρόκειται να γίνει, γιατί οι θεσμικοί παράγοντες του Ρεθύμνου, έχουν εκφράσει την προθυμία τους, να στηρίξουν αυτή την κίνηση. Τώρα θα πρέπει και η πολιτεία, να δώσει μια προτεραιότητα στο θέμα».

Κλείνοντας, ο κ. Κοντάκης τόνισε πως όταν υπάρχει ένας «σωστός σχεδιασμός» μπορεί να υπάρξει αλληλοσυμπλήρωση στις λειτουργίες των νοσοκομείων και καλύτερος συντονισμός. «Από αυτό θα επωφεληθεί η κοινωνία. Είμαστε μια περιοχή που αναπτύσσεται, η Κρήτη είναι ένα μέρος που θα αναπτυχθεί περισσότερο».

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα