«Βγάζαμε από τα ερείπια γυναίκες και παιδιά με σχοινιά» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη διάσωση από το Azovstal

Πρέπει να διαβάσετε

Η εκκένωση του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη, λιμάνι που πολιορκείται από τους Ρώσους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «άρχισε» και σχεδόν 100 άμαχοι κατευθύνονται προς «το έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

«Η απομάκρυνση των αμάχων από το Azovstal άρχισε. Μια πρώτη ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων κατευθύνεται προς το ελεγχόμενο έδαφος (από την Ουκρανία). Αύριο θα τους υποδεχτούμε στη Ζαπορίζια», δυτικά της Μαριούπολης, έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι.

 

«Ευχαριστώ την ομάδα μας! Εργάζονται με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ για να απομακρύνουν τους αμάχους που παραμένουν στο έδαφος του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Ria Novosti είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι 40 πολίτες απομακρύνθηκαν σήμερα από το έδαφος του εργοστασίου Azovstal, που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό, και μεταφέρθηκαν σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο της Μόσχας στα ανατολικά.

 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ria Novosti, όλοι όσοι απομακρύνθηκαν έχουν εγκατασταθεί σε έναν καταυλισμό με σκηνές στο χωριό Μπεζιμενέ, στα μισά του δρόμου μεταξύ της Μαριούπολης και των ρωσικών συνόρων.

Νωρίτερα αυτό το Σαββατοκύριακο, ένας ανώτερος στρατιώτης του συντάγματος Azov στη χαλυβουργία δήλωσε ότι 20 γυναίκες και παιδιά κατάφεραν να βγουν έξω. «Βγάζουμε πολίτες από τα ερείπια με σχοινιά – είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ στο Reuters. Στο κανάλι του στο Telegram, ο Παλαμάρ ζήτησε την εκκένωση των τραυματιών: «Δεν ξέρουμε γιατί δεν τους μεταφέρουν και δεν συζητείται η εκκένωσή τους στο έδαφος που ελέγχει η Ουκρανία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέλη του προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ βοήθησαν στην επιχείρηση εκκένωσης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πελώρια χαλυβουργία Azovstal.

 

«Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Azovstal, σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τα μέρη της σύγκρουσης», ανακοίνωσε ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στη Γενεύη, χωρίς περισσότερες πληροφορίες.

Το Κίεβο ανακοινώνει πως απωθήθηκαν ρωσικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια

 

Την ίδια ώρα, ο στρατός της Ουκρανίας απώθησε επιθέσεις ρωσικών μονάδων γύρω από την πόλη Ζαπορίζια (νότια), δήλωσε αξιωματούχος.

 

Οι ουκρανικές δυνάμεις σταθεροποίησαν τα μέτωπα νοτιοανατολικά της πόλης και η ανάπαυλα των εχθροπραξιών αξιοποιείται για την ενίσχυση των αμυντικών θέσεών τους, δήλωσε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Ολεξάντρ Στάρουχ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

 

Κατά τον ίδιο, ρωσικές μονάδες έκαναν αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να περικυκλώσουν ουκρανικά στρατεύματα ανατολικά της Ζαπορίζιας, όπουα πολυκατοικίες, τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας υπέστησαν ζημιές στις μάχες.
Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

 

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα