Βενζίνη: Παρά την πτώση στις τιμές πετρελαίου, παραμένει σε υψηλό επίπεδο

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου έχει προκύψει μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών και οι μεγάλες ανησυχίες για διάχυση της τραπεζικής κρίσης. Ένα βασικό ζήτημα που ανακύπτει είναι το τι γίνεται με τις τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Όπως προκύπτει, μέσα σε δέκα μέρες η τιμή του πετρελαίου (Brent) έπεσε από τα 86,18 δολάρια/βαρέλι στα 74,70 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες που αγγίζουν το 15,3%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά 74 σεντς ή 1,1%, κλείνοντας στα 68,35 δολ. το βαρέλι, ενώ την Τετάρτη είχε κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 3 Δεκεμβρίου 2021.

Οι τιμές του αργού βρήκαν στήριξη στην άνοδο των μετοχών στις ΗΠΑ, μετά τη δημοσίευση πληροφοριών ότι σειρά μεγάλων τραπεζών ετοιμάζουν πακέτο διάσωσης για την περιφερειακή First Republic Bank, που βρίσκεται υπό έντονη πίεση. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι η Credit Suisse θα έχει διαθέσιμη ρευστότητα έως και 50 δισ. ελβετικών φράγκων (54 δισ. δολ.) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, μειώνοντας τους φόβους που ανέκυψαν.

Παρά το γεγονός, βέβαια, ότι οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ήταν το τελευταίο διάστημα ισχυρές, οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας δεν ακολούθησαν τις πτωτικές τάσεις, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η τιμή της βενζίνης

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών στο υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρισκόταν την Τετάρτη 15 Μαΐου βρισκόταν στο 1,909 ευρώ/λίτρο, ενώ το diesel στα 1,708 ευρώ/λίτρο.

Αν και η τιμή του πετρελαίου δείχνει μια τάση ανάκαμψης, παραμένει στην περιοχή των 74 δολαρίων/βαρέλι, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για σημαντικές μειώσεις και στις αντλίες.

Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας το πετρέλαιο κίνησης έχει σταθεροποιηθεί κοντά το 1,7 ευρώ/λίτρο, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να δούμε τιμές που θα θυμίζουν παλαιότερες εποχές.

Μεγαλύτερες αντιστάσεις, αντιθέτως, παρουσιάζει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία παραμένει στα επίπεδα του 1,9 ευρώ/λίτρο, γεγονός που δημιουργεί μια σημαντική απόσταση ανάμεσα στη βενζίνη και το diesel.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα