Κυριακή, 25 Ιανουαρίου, 2026
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βενεζουέλα: Κατηγορίες για ναρκωτικά, όπλα και συνομωσία απαγγέλουν οι ΗΠΑ στον Μαδούρο

Πρέπει να διαβάσετε

Βαριές κατηγορίες που μεταξύ άλλων αφορούν ναρκωτικά, όπλα και συνωμοσία απήγγειλαν οι ΗΠΑ στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο, μετά την σύλληψή του. Προηγήθηκε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση. 

«Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορείται για συνωμοσία περί ναρκο-τρομοκρατίας, συνωμοσία για εισαγωγής κοκαΐνης, κατοχή πολυβόλων όπλων και μηχανισμών καταστροφής και συνωμοσία για κατοχή πολυβόλων όπλων και μηχανισμών καταστροφής κατά των ΗΠΑ», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Παμ Μπόντι.

«Ο Μαδούρο ΔΕΝ είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και το καθεστώς του ΔΕΝ είναι η νόμιμη κυβέρνηση» ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρούμπιο

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αιχμαλωτίστηκε από κομάντος της Delta Force, μονάδας ειδικών αποστολών του αμερικανικού στρατού.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση.

Η Ευρώπη δια στόματος Κάγια Κάλας ζήτησε σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη Βενεζουέλα.

Η Μόσχα καταδίκασε την στρατιωτική επίθεση με τη ρωσική διπλωματία να ζητά «άμεσες» διευκρινίσεις σχετικά με την τύχη του Νικολάς Μαδούρο,

Το Ιράν, καταδίκασε τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας, ως «καταφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της επικράτειάς της».

Βενεζουέλα: «Θα νικήσουμε – Δεν θα γίνουμε προδότες» δήλωσε ο ΥΠΕΣ
«Θα νικήσουμε» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Ντιοσντάντο Καμπέγιο.

«Και στο τέλος αυτών των επιθέσεων, θα νικήσουμε. Ζήτω η πατρίδα! Πιστοί για πάντα! Δεν θα γίνουμε ποτέ προδότες», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, υποσχόμενος: «Αυτός δεν είναι ο πρώτος αγώνας, αυτή δεν είναι η πρώτη μάχη… ξέρουμε πώς να επιβιώνουμε σε όλες τις περιστάσεις».

VENEZOUELA-2

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν «εκτεταμένη επίθεση κατά της Βενεζουέλας» και ότι «συνέλαβαν τον ηγέτη της, Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, μαζί με τη σύζυγό του».

Στην πλήρη δήλωση που ανάρτησε στο Truth Social, αναφέρει:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πραγματοποιήσει επιτυχώς εκτεταμένη επίθεση κατά της Βενεζουέλας και του ηγέτη της, Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, έχει συλληφθεί και μεταφερθεί εκτός της χώρας.

Αυτή η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στις 11 π.μ., στο Mar-a-Lago. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το ζήτημα! Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ.»

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας το πρωί του Σαββάτου (3.1.25) στο πλαίσιο χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για επιθέσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας, εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Καράκας και αλλού. Ο Νικολάς Μαδούρο κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε επιστράτευση.

Νωρίτερα, αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης στο πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν πλήγματα μέσα στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστές, το πρώτο στάδιο της αμερικανικής επίθεσης στη Βενεζουέλα περιελάμβανε στρατηγικούς στόχους, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και στρατιωτικές βάσεις.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα