Βέλγιο: Ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του

Ο βασιλιάς Φίλιππος δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με το αν θα την κάνει δεκτή, ανακοίνωσε το βασιλικό ανάκτορο.

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Μπαρτ Ντε Βέβερ, υπέβαλε την παραίτησή του στον βασιλιά Φίλιππο, ο οποίος δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με το αν θα την κάνει δεκτή, ανακοίνωσε το βασιλικό ανάκτορο.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού ήρθε έπειτα από το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τον προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον βασιλιά Φίλιππο, ο οποίος, σύμφωνα με βελγικά δημοσιεύματα, διέκοψε τις διακοπές του για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, λόγω της σοβαρής κυβερνητικής κρίσης.

Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς οι πέντε κυβερνητικοί εταίροι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Μπαρτ Ντε Βέβερ, αποχωρεί με αυτοκίνητο από το Βασιλικό Ανάκτορο, μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου, στον απόηχο της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, στις Βρυξέλλες

Δημόσιο χρέος άνω των 735 δισ. ευρώ

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ο Ντε Βέβερ επιδίωξε να στείλει μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι το Βέλγιο βρίσκεται σε τροχιά εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών του υποχρεώσεων.

Η κυβερνητική κρίση εκδηλώνεται σε μία περίοδο που το Βέλγιο βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές δημοσιονομικές πιέσεις.

Το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 735 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το 110% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα ανέρχεται περίπου στο 5%, έναντι του ορίου αναφοράς του 3% που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει δημοσιονομική προσαρμογή 10 δισ. ευρώ έως το 2029, προκειμένου να περιορίσει τα ελλείμματα και να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Εάν το Βέλγιο οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, υπάρχει το ενδεχόμενο ενίσχυσης αποδυνάμωσης των Κεντρώων πολιτικών δυνάμεων, καθώς τόσο το ακροδεξιό Vlaams Belang όσο και το Εργατικό Κόμμα (PTB-PVDA) καταγράφουν υψηλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

Προηγούμενο

Κορωπί: Επιτέθηκαν σε γυναίκα διαιτητή μετά από αγώνα μπάσκετ - μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Επόμενο
«Τρύπωσε» σε ελαιώνα και έκλεψε 620 κιλά ελιές

Χανιά: Ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί για τον δάκο – Ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα