Για την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης αλλά και για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε περιοχές της χώρας, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης. 

Ο κ. Βαβουρανάκης ανέφερε πως πρέπει να βελτιώσουμε την παρούσα κατάσταση και ιδιαίτερα τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. «Αυτό που χρειάζεται είναι να μπούμε στη διαδικασία να τηρήσουμε τα μέτρα που πρέπει για να κρατήσουμε το σύστημα υγείας, χωρίς μεγάλη πίεση και αφετέρου να κερδίσουμε σε βάθος χρόνου αυτό που όλοι επιζητούμε». 

Αναφερθείς στα «κορωνοπάρτι» που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ο κ. Βαβουρανάκης επεσήμανε πως τα παιδιά που κάνουν αυτές τις συναθροίσεις στην προσπάθεια τους να κερδίσουν ότι έχουν χάσει, ίσως «πάρουν» τη ζωή κάποιων άλλων. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει όμως να ενοχοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους γιατί οι νέοι είναι εκείνοι που θα αλλάξουν τον κόσμο. Άρα εκείνο που πρέπει να προσπαθήσουμε ως επιστημονική κοινότητα είναι να δώσουμε έξυπνες λύσεις αυτής της έντασης και κόπωσης για να μπορέσουμε να έχουμε μικρή διασπορά και μεγάλη προσοχή στην τήρηση των μέτρων». 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, εξήγησε ότι θα μπορούσε η εστίαση να ανοίξει με συγκεκριμένους τρόπους, στους εξωτερικούς χώρους, με περιορισμούς, αποστάσεις και τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Το πρώτο στοιχείο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε. Να μπούμε στη διαδικασία να αξιολογούμε αν έχουμε κάποιο σύμπτωμα, να επικοινωνούμε με τους γιατρούς μας. Έχουν μπει πλέον στη ζωή μας τα rapid test. Να μη θεωρούμε όμως ότι αυτό είναι το διαβατήριο του να βγάλω τη μάσκα και να πηγαίνω από το ένα σπίτι στο άλλο. Το rapid είναι το τεστ, μια απεικόνιση της στιγμής. Όχι το διαβατήριο για ελεύθερη κίνηση». 

Ο κ. Βαβουράνακης τόνισε πως ο στοχευμένος έλεγχος αποτελεί τον καλύτερο τρόπο επιτήρησης της πανδημίας ενώ πρόσθεσε πως τα self tests, αποτελούν εργαλεία που συμπληρώνουν τα όπλα μας κατά της διασποράς του κορωνοϊού. «Που έγκειται η επιτυχία αυτή; Στη σωστή εφαρμογή τους. Το δεύτερο στοιχείο είναι η ειλικρινή καταγραφή. Το τεστ αφορά ασυμπτωματικούς κυρίως. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη λύση της πανδημίας, είναι ο εμβολιασμός. Αυτό που πρέπει να προτρέψουμε τους συμπολίτες μας είναι με την πρώτη ευκαιρία που θα ανοίξει η πλατφόρμα που τους αφορά να σπεύσουν να εμβολιαστούν χωρίς δεύτερη σκέψη». 

Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, σημείωσε πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό είναι γύρω στους 160. Το σύστημα υγείας έχει μια πίεση που δείχνει να αντέχει. «Με όπλο τη ζέστη και την ατομική μας ευθύνη νομίζω ότι μπορούμε να το κρατήσουμε. Μετά έρχεται και το self test που δίνεται στις επαγγελματικές ομάδες. Ίσως θα έπρεπε να γίνεται πιο νωρίς για να μπορούμε να έχουμε μια καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας για να μπορέσουμε να απομονώσουμε τους πρώτους ασυμπτωματικούς». 

Τέλος, ο κ. Βαβουρανάκης δήλωσε πως το φετινό Πάσχα θα είναι όπως … πέρσι. «Με την ευχή ότι οι αποστάσεις ίσως μας φέρουν πιο κοντά σε αυτή τη διαδρομή. Με τους φίλους μας κάνουμε ήδη παρέα αλλά είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να έχουμε τεράστιες μετακινήσεις, γιατί καταλαβαίνετε τι θα βρούμε μπροστά μας μετά από 15 ημέρες. Δεν χρειάζονται υπερβολές».