Βατσινά για το νομοσχέδιο του Υπ.Δικαιοσύνης: Αντί να δημιουργήσετε στιβαρά νομοθετήματα… πειραματίζεστε!

Πρέπει να διαβάσετε

7 αλλαγές στους δύο κώδικες Δικαίου μέσα σε 5 χρόνια και “κύριοι της ΝΔ και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τόσα χρόνια δεν μπορείτε να κατασταλάξετε με ποιο ποινικό νόμο θα δικάζεται ο Έλληνας πολίτης;” τόνισε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, στην ομιλία της στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα.

 

Ωστόσο παρά τις διαδοχικές αλλαγές, παρατήρησε, “δεν απέδωσαν κάπου στην Κοινωνία”, αντιθέτως “θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι απέτυχαν παταγωδώς”, καθώς δεν κατάφεραν – όπως τόνισε η βουλευτής – να περιορίσουν την τεράστια έξαρση της εγκληματικότητας στα σχολεία, την ενδοοικογενειακή βία, την οπαδική βία, την έξαρση αδικημάτων σχετικών με τη γενετήσια αξιοπρέπεια.

 

Η κ.Βατσινά υπογράμμισε την επί 4 μήνες αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αφενός στην φορο-ασφυξία λόγω του νέου φορολογικού νόμου κι αφετέρου στην προωθούμενη αλλαγή του ποινικού δικαίου. “Δεν μπορεί να απαξιώνεται τόσο πρόδηλα αυτή η αποχή, γιατί δεν είναι τυχαίο γεγονός το ότι τόσο συντεταγμένα ένας κλάδος θυσιάζει το εισόδημά του για τόσο καιρό” – σημείωσε.

 

Στην ομιλία της η Ηρακλειώτισσα βουλευτής καταλόγισε τόσο στην σημερινή κυβέρνηση, της ΝΔ, όσο και στην προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, πειραματισμούς και πρόχειρες αλλαγές, αντί για στιβαρά νομοθετήματα. Η ίδια τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές θα έπρεπε να συνδυάζονται “με σοβαρά μέτρα στην Εκπαίδευση, με την ενίσχυση της Κοινωνικής Αρωγής αλλά και με μέτρα πραγματικού σωφρονισμού”.

 

Αναφορικά με τις προβλέψεις του επίμαχου νομοσχεδίου, η κ.Βατσινά τόνισε ότι “αντίθετα με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, στην Ελλάδα του 2024 λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι η αναστολή της ποινής είναι η εξαίρεση”. Όμως με τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις – οριζόντιες για ακόμη μια φορά – “για ελαφρά πλημμελήματα ή σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας για εξαγορά της ποινής, ο κατηγορούμενος θα καταλήγει στη φυλακή” – σημείωσε η Ελένη Βατσινά, υπογραμμίζοντας ότι θα αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των ανθρώπων που θα οδηγούνται στις φυλακές είτε οι Έλληνες δικαστές θα εξαναγκαστούν σε μικρότερες ποινές. “Και κάπως έτσι, ο Νομοθέτης θα έχει αποτύχει τελικά να επιτελέσει το έργο του και θα έχει πετάξει το μπαλάκι στη Δικαστική εξουσία” – πρόσθεσε η βουλευτής.

 

 

Δείτε όλη την ομιλία εδώ:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα