Δήλωση της βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ Ελένης Βατσινά, για την απουσία Βαρτζόπουλου από την ημερίδα για την Ψυχική Υγεία αλλά και για τα αναπάντητα ερωτηματικά «για τον μεγάλο “ασθενή”: το ΕΣΥ».
“Η απουσία του αρμόδιου υφυπουργού Ψυχικής Υγείας, κ. Βαρτζόπουλου, από την πρόσφατη ημερίδα για την ψυχική υγεία στο Ηράκλειο μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Λογικό, ίσως, από τη σκοπιά της κυβέρνησης: Τι θα μπορούσε να πει ο υφυπουργός στους επαγγελματίες που εξουθενώνονται καθημερινά, στους πολίτες που βρίσκουν κλειστές πόρτες, και στους λίγους εναπομείναντες δημόσιους ψυχιάτρους που δίνουν έναν άνισο αγώνα;
Πώς να δικαιολογήσει ότι σε ολόκληρη την Κρήτη υπάρχει μόλις ένας παιδοψυχίατρος στο δημόσιο σύστημα; Ή ότι η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ λειτουργεί μονίμως με πληρότητα άνω του 100%, φιλοξενώντας ασθενείς σε ράντζα και διαδρόμους;
Η μη παρουσία του δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως σιωπηρή παραδοχή αποτυχίας διαχείρισης – ή και ως απόδειξη της πολιτικής επιλογής να υποβαθμιστεί συστηματικά ο δημόσιος τομέας ψυχικής υγείας. Όταν δεν αντέχουν οι γιατροί, όταν δεν υπάρχουν ραντεβού για τακτικές επισκέψεις, όταν η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων είναι άπιαστο όνειρο λόγω έλλειψης δομών φιλοξενίας χρονίως πασχόντων, τότε η απουσία γίνεται ηχηρότερη από κάθε παρουσία.
Δυστυχώς, το αφήγημα είναι γνώριμο: Υποβάθμιση του Δημοσίου, εγκατάλειψη της επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, και τελικά… «λύση» μέσω ιδιωτικοποίησης. Ένα ακόμη πιθανό “πακέτο” για ιδιώτες, αυτή τη φορά στην ψυχική υγεία – στον πιο ευαίσθητο, ίσως, τομέα της δημόσιας υγείας.
Όχι ευχολόγια. Όχι υποσχέσεις αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα στοιχεία, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένες ευθύνες.
Η ψυχική υγεία δεν μπορεί να περιμένει άλλο”.