Για την νέα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται πλέον μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών, μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και το Σωτήρη Μεταξά ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών από το συγκεκριμένο σκεύασμα παραμένουν οι ίδιες, ωστόσο αυτό που άλλαξε είναι τα συγκριτικά δεδομένα της νόσησης και των παρενεργειών. «Εκείνο που άλλαξε είναι η πιθανότητα νόσησης στους νέους. Ενώ πριν από έναν ή δύο μήνες η πιθανότητα να αρρωστήσεις και να αρρωστήσεις βαριά ήταν μεγάλη λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού, αυτή η πιθανότητα να κολλήσεις και άρα να αρρωστήσεις βαριά είναι πάρα πολύ μικρή πλέον και είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάποια παρενέργεια από αυτές τις πολύ σπάνιες του εμβολίου. Και με αυτή την έννοια, επειδή ελαττώθηκε η πιθανότητα βαριάς νόσησης, κρίθηκε δεν υπήρχε λόγος οι άνθρωποι να υφίστανται έστω και τον ελάχιστο κίνδυνο από το AstraZeneca», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Αναφορικά με το τι θα πρέπει αν κάνουν όσοι ήδη έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού τους με το ίδιο σκεύασμα. «Κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη της επιτροπής πρέπει να κάνουν το εμβόλιο με το AstraZeneca γιατί η πιθανότητα παρενέργειας στη δεύτερη δόση είναι ακόμα μικρότερη».

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι η πανδημία βρίσκεται σε μια φάση «αγώνα δρόμου» ανάμεσα στην ταχύτητα του εμβολιασμού του πληθυσμού και στην εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην κατάσταση στην Μεγάλη Βρετανία όπου τα μέτρα επανέρχονται ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε πως αυτό είναι αποτέλεσμα των μεταλλάξεων εμφανίζονται «Στη Βρετανία, είναι οι νέες παραλλαγές του ιού που φέρνουν τις νέες μεταλλάξεις και τον κάνουν πιο μεταδοτικό, που δημιουργούν το πρόβλημα. Είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται σχετικά εύκολα , δημιουργεί ποικιλίες που είναι πιο μεταδοτικές. Ευτυχώς ακόμα δεν έχουν επιλεγεί ποικιλίες ανοσολογικής διαφυγής , δηλαδή που να είναι πιο ανθεκτικές στο εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως τα πράγματα εξελίσσονται καλά, ωστόσο οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας καθώς τα ημερήσια κρούσματα μαρτυρούν πως ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει, ενώ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν.

Τέλος αναφορικά με ένα πιθανό τέταρτο κύμα του ιού στη χώρα ο καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε πως είναι ένα ενδεχόμενο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. «Πιστεύω ότι αν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων τοπ φθινόπωρο, επειδή θα έχουμε μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη», ανέφερε.