«Πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προσπάθεια για να ανέβει το ποσοστό των εμβολιασμών στην Κρήτη» τόνισε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Βατόπουλος πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει πολλές δυνατότητες πέρα από την ατομική προστασία. «Πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προσπάθεια να ανέβει το ποσοστό των εμβολιασμών στην Κρήτη, με τη σωστή ενημέρωση να πάνε οι κάτοικοι να εμβολιαστούν. Γνωρίζω ότι αυτοί που έρχονται στο νησί είναι εμβολιασμένοι και ελεγμένοι. Οπότε έχουμε το εξής παράδοξο, να ζητάμε εμβολιασμένους να μας επισκεφθούν όταν εμείς είμαστε ανεμβολίαστοι. Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως πολλοί θεωρούν τη μετάλλαξη Δέλτα ένα νέο ιό ενώ τα τελευταία δεδομένα λένε ότι μεταδίδεται και από τους εμβολιασμένους σε ένα μεγάλο ποσοστό και γι’ αυτό στην Αμερική, το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων έχει ήδη βγάλει σύσταση να φορούν όλοι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. «Η δική μου άποψη είναι ότι όσο πιο πολλοί εμβολιασμένοι είμαστε και τηρούμε τα μέτρα τόσο λιγότερα κρούσματα θα έχουμε. Έτσι θα έχουμε λιγότερα βαριά περιστατικά και λιγότερους θανάτους».

Τόνισε δε, πως είναι βέβαιο πως το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα κρούσματα όμως το θέμα είναι να προσπαθήσουμε με τους εμβολιασμένους να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που «δεν είναι μοιραίο». «Δεν είναι μοιραίο να έχουμε ένα 5ο κύμα ή ακόμη χειρότερο. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, είναι άσχημη η εξέλιξη της παραλλαγής Δέλτα που αποδεικνύεται η μεταδοτικότητα της στο γενικό πληθυσμό αλλά και η μεταδοτικότητα τους από τους εμβολιασμένους που εξακολουθούν να μη νοσούν τόσο βαριά και να είναι πιο προστατευμένοι από τους ανεμβολίαστους».

Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο αλλά η ιστορία αυτών των ειδών των επιδημιών και η ροή των εξελίξεων δείχνουν ότι θα αναπτύσσεται μια μεγαλύτερη ανοσία, είτε από εμβολιασμένους είτε από νόσημα και θα υπάρξει στο τέλος μια ισορροπία, που δεν φέρνει σε συνθήκες πανδημίας αλλά «στη χειρότερη θα έχουμε μια γρίπη που θα μας ταλαιπωρεί κάθε τόσο και ένα εμβόλιο που θα πρέπει να κάνουν κάποιες ομάδες πληθυσμού».

Διευκρίνισε πως οι παραλλαγές του ιού που θα επικρατούν θα είναι αυτές που διασπείρονται ευκολότερα, διότι διαφορετικά ο ιός δεν επικρατεί. Κάτι που το είδαμε να συμβαίνει με την μετάλλαξη Άλφα και Βήτα. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η Βήτα και η Γάμα δεν υπάρχουν καθώς τώρα υπάρχει κυρίως η Δέλτα. «Το τι θα γίνει στο μέλλον είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς, το σίγουρο είναι ότι οι παραλλαγές που επικρατούν θα είναι αυτές που διασπείρονται ευκολότερα. Άρα ουσιαστικά αν έχουμε παραλλαγές θα είναι πιο μεταδοτικές, αν θα είναι πιο παθογόνες είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Οι ιοί δεν θέλουν να είναι πιο παθογόνοι γιατί αν πεθάνει ο ασθενής πεθαίνει και ο ιός».

Ο κ. Βατόπουλος επανέλαβε ότι η μάσκα είναι ένα μέτρο ατομικής προστασίας που μπορεί να είναι «άβολο» αλλά είναι ένα μέσο αποτελεσματικό και δεν εμποδίζει την καθημερινότητα μας.

Μάλιστα, τόνισε πως το φθινόπωρο θα έχουμε ένα άλλο θέμα καθώς τώρα υπάρχουν μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα στα νησιά και το φθινόπωρο θα έχουμε την αντίθετη φορά. Δηλαδή, θα έχουμε μια μετακίνηση του ιού, από την επαρχία στα αστικά κέντρα που είναι ο περισσότερος κόσμος. «Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως πέρσι έχουμε το όπλο του εμβολιασμού, των γρήγορων τεστ που μπορούν να εντοπίζουν ασθενείς. Είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι από πέρσι και έχοντας εμβολιάσει το 60 – 70% των ενηλίκων που είναι πιο ευάλωτοι, μπορεί κανείς να είναι πιο αισιόδοξος».

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως, το πότε ανοίγουν και κλείνουν τα σύνορα είναι μια απόφαση πολιτική. «Το έχουμε πει από νωρίς, ότι πρέπει να δει κανείς τις παρενέργειες που έχει το συνεχές κλείσιμο των συνόρων. Υγειονομικά ασφαλείς θα είμαστε όταν είναι κλειστά τα πάντα αλλά δεν μπορώ να ξέρω για τις επιδράσεις που θα έχει αυτό στην οικονομία και την κοινωνία. Είναι πολιτικές αποφάσεις και είναι απλό να λέει κανείς πως κλείσαμε με 100 κρούσματα και ανοίξαμε με 500. Ήταν άλλες οι συνθήκες την άνοιξη του 2020 και άλλες συνθήκες τώρα. Το θέμα είναι πόσο η κοινωνία θα αντέξει γι’ αυτό πήγαμε σε άλλου είδους πολιτική με πολλά τεστ και εμβολιασμούς».

Τέλος, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως οι εμβολιασμένοι έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν και εικοσιπενταπλάσια πιθανότητα οι ανεμβολίαστοι να μολυνθούν, να νοσήσουν και να νοσηλευτούν. «Ο εμβολιασμένος είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση, άτρωτος δεν είναι και εδώ που τα λέμε ελάχιστα εμβόλια σε κάνουν άτρωτο. Οι εμβολιασμένοι να γνωρίζουν ότι το πιθανότερο είναι αν κολλήσουν να μη νοσήσουν σοβαρά και να μην έχουν σημαντικό πρόβλημα. Όμως η μετάλλαξη Δέλτα είναι μεταδοτική και από τους εμβολιασμένους. Συνεπώς γι’ αυτό συζητάμε για επιστροφή στη μάσκα και στα ατομικά μέτρα προστασίας».