Με την «κακοκαιρία Ελπίδα» και τα αποτελέσματα της στην Αττική με το χάος που προκλήθηκε, τα της πανδημίας μοιάζει να έχουν «μείνει λίγο πίσω», (τουλάχιστον όσον αφορά στην έντονη δημόσια συζήτησή τους). Παρόλα αυτά, η πανδημία συνεχίζει να δίνει και αυτή πολύ κακές εξελίξεις, γιατί αν και τα κρούσματα έχουν «κάτσει» σταθερά στα 18.000 με 20.000 οι θάνατο από κορονοϊό έχουν δυστυχώς αυξητικές τάσεις. Μόνο χθες, 25 Ιανουαρίου, ήταν 98 ενώ στις 24 Ιανουαρίου ανέβηκαν στο αρνητικό ρεκόρ των 111. Στις 23 Ιανουαρίου ήταν 84.

Με αυτά τα δεδομένα η επιτροπή των ειδικών καλείται αύριο, 27 Ιανουαρίου (αφού σήμερα αναβλήθηκε η συνάντηση) να συζητήσει τι θα συμβεί περαιτέρω με τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα και τα οποία κατά βάση αφορούν σε περιορισμούς στην εστίαση και στη διασκέδαση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ αυτή την περίοδο προβλέπουν λειτουργία της εστίασης και της διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική, μόνο για καθήμενους και μέχρι έξι άτομα στα τραπέζια. Σε ισχύ είναι ακόμα η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρουςη χρήση μασκών αυξημένης προστασίας (ή διπλής χειρουργικής) σε σουπερμάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και από το προσωπικό της εστίασης αλλά και τηλεργασία στο 50%.

Σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση της πανδημίας ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μας λέει πως: «O σκληρός δείκτης των θανάτων δεν είναι καλός και δείχνει να έχει μια επιμονή. Αυτό μας ανησυχεί. Όπως και τα γεμάτα νοσοκομεία φυσικά. Με αυτόν τον δείκτη, προσωπικά τη βλέπω δύσκολη τη χαλάρωση των μέτρων».

Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως έχει ένα ενδιαφέρον να παρατηρηθεί τι συνέβη με την πανδημία εν μέσω της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος: «Το ότι το κοινό κάθεται επί πολλές συναπτές μέρες τώρα στο σπίτι του και κυκλοφορεί λίγο λόγω κακοκαιρίας είναι ένας καλός παράγοντας. Από την άλλη, στα σημεία που το κοινό εγκλωβίστηκε, στην Αττική Οδό και σε μεγάλες λεωφόρους, στο αεροδρόμιο όπου κατέφυγε το βράδυ της Δευτέρας ή μέσα στα τρένα, εκεί πολλοί άνθρωποι ήρθαν σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Πρέπει να δούμε τι έδωσαν αυτές οι δύο καταστάσεις».

Τι θα συζητήσει αύριο η επιτροπή

Η επιτροπή των ειδικών καλείται να συζητήσει αύριο αν θα χαλαρώσει κάπως τα μέτρα αλλά όπως τονίζει ο κος Βατόπουλος: «Τη μάσκα δεν πρόκειται να την αφήσουμε. Η μάσκα θα μείνει μαζί μας για καιρό. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μας εργαλεία. Το βάρος της κουβέντας θα πέσει στην άρση των μέτρων στην εστίαση αλλά αυτό το θέμα είναι και λίγο πολιτικό, υπό την έννοια ότι πάντα πλήττεται ένας κλάδος δυσανάλογα πολύ σε σχέση με όλους τους άλλους κι αυτό είναι ένα θέμα. Αυτό είναι το βασικό θέμα της αυριανής κουβέντας- τι απαγορεύεται και τι μπορεί να ελευθερωθεί σε αυτό το κομμάτι

Όσον αφορά στα παιδιά, ο κος Βατόπουλος σημειώνει πως υπάρχουν αυξημένα κρούσματα σε αυτή την κοινότητα αλλά όπως λέει ο ίδιος: «δεν γνωρίζουμε αν οφείλονται σε συρροές λόγω ανοίγματος των σχολείων ή αν οφείλονται στην γενικότερη μετάδοση στην κοινότητα και είχαν ξεκινήσει πριν το άνοιγμα των σχολείων. Η γενική μας κατεύθυνση πάντως είναι πως τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και ειδικά με αυτό τον τόσο υψηλό βαθμό πειθαρχίας στα μέτρα που επιδεικνύει αυτή η ηλικιακή ομάδα».

Πηγή: newsbeast.gr