Τον κίνδυνο να επιστρέψουμε σε νέα περιοριστικά μέτρα αν το άνοιγμα φέρει αύξηση των κρουσμάτων και νέα πίεση στο ΕΣΥ, επεσήμανε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σημείωσε πως αυτό θα συμβεί αν δεν πειθαρχήσουμε τηρώντας μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το στοίχημα είναι να ανοίξει η οικονομία και παράλληλα να αυξηθούν τα τεστ, να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και να τηρούνται τα μέτρα όπως οι χρήση μάσκας και οι αποστάσεις προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία».

Τέλος, τόνισε πως «η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη» και χτύπησε «καμπανάκι» ώστε να μην « έχουμε πισωγυρίσματα».

Σημαντική η συμμετοχή των νέων στον εμβολιασμό

Επιπλέον σημεία υποχώρησης καταγράφει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, παρουσιάζοντας όμως κάποια σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 6%. Στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο -όπως είπε- πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή αποτρέπουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους. Η συμμετοχή των νέων είναι σημαντική καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι νέοι οδηγούν την πανδημία, συμπλήρωσε.

Πηγή: newsbomb.gr