Ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος επιτροπής Λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν θα απαλλαγούμε εύκολα από τις μάσκες ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τα «προνόμια στους εμβολιασμένους».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», εξήγησε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι μεταδοτικοί σε μικρό βαθμό και συνεπώς όσο βρίσκεται υψηλά η συχνότητα της νόσου με πολλά κρούσματα, πρέπει οι πάντες να φορούν μάσκα. Ωστόσο σε μια μάζωξη, όπως ανέφερε, όπου άπαντες είναι εμβολιασμένοι, θα μπορούσε να γίνει συζήτηση να αφαιρείται η μάσκα.

Ερωτηθείς για τα προνόμια εμβολιασμένων, ο καθηγητής τόνισε ότι έχει γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αλλά δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Όπως προσέθεσε, η σκέψη είναι να μην έχει ο εμβολιασμένος παραπάνω δικαιώματα, αλλά όπου χρειάζεται rapid test να μην το κάνει. Όπως τόνισε, η σκέψη αυτή έχει την έννοια του δικαίου καθώς όλοι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

«Η επιτροπή έχει μιλήσει για δύο self tests αλλά κανείς πρέπει να βλέπει και τα διαχειριστικά»

Σχετικά με το ένα self test για εργαζόμενους και μαθητές, ο καθηγητής δήλωσε ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και πως η επιτροπή έχει μιλήσει για δύο self tests. Όμως, όπως τόνισε πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση όπου πρέπει να γίνονται 5 εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα. «Θα έπρεπε πιο σωστά να κάνουμε δύο αλλά κανείς πρέπει να βλέπει και τα διαχειριστικά, τα οργανωτικά θέματα», ανέφερε ο καθηγητής.

Τέλος, σχετικά με «τα περί αθηναϊκής ή ελληνικής μετάλλαξης», τόνισε ότι η ονοματολογία των ποικιλιών του ιού είναι μια υπόθεση που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αλλά καλό είναι να προσέχει κανείς τα ονόματα που δίνει. Όπως σχολίασε, η εν λόγω ποικιλία του ιού δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί επιστημονικά το όνομα να μην παίζει ρόλο αλλά είναι τεράστια η σημασία στο πώς το εισπράττει ο κόσμος και ο τουρισμός.

Πηγή: iefimerida.gr