Το παρατεταμένο lockdown προκαλεί ντόμινο επιπτώσεων σε όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας.

Φαίνεται μάλιστα πως οι απώλειες είναι περισσότερο αισθητές ακόμα και σε σύγκριση με τη δεκαετή ύφεση.

«Πληρώνουμε διπλά την υγειονομική κρίση. Αφενός υπάρχουν οι γενικότερες επιπτώσεις στην οικονομία, ειδικότερα όμως για την Κρήτη που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό η ζημιά είναι μεγαλύτερη», δήλωσε στον ΣKAΪ Κρήτης 92,1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης.  

Το … παράδοξο στην τοπική αγορά είναι πως οι επιχειρήσεις που ανοίγουν το τελευταίο διάστημα είναι περισσότερες σε σχέση με αυτές που κλείνουν.

Εξηγώντας το φαινόμενο ο κ.Αλιφιεράκης πρόσθεσε πως «το ισοζύγιο για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν σε σχέση με αυτές που έκλεισαν είναι θετικό. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που παραμένουν σε αναστολή, δεν λειτουργούν αλλά εμφανίζονται ανοιχτές».

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα με φόντο και το κλίμα που έχει επικρατήσει στη «σκιά» της πανδημίας.

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μεν ένα βοήθημα αλλά περιλαμβάνει και υποχρεώσεις για το μέλλον. Το σύνολο της πραγματικής οικονομίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Όταν ανοίξει στο σύνολό της η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με συσσωρευμένες υποχρεώσεις που θα είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης.