Αναμενόμενη χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων και ειδικά των εισαγόμενων ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Σωτήρη Μεταξά.

«Είναι γεγονός πως ειδικά για τον μηχανοκίνητο τουρισμό, αυτόν που έρχεται από τοις χώρες της βαλκανικής, υπάρχει ένα αυξημένο πρόβλημα διότι εκεί η επιδημία είναι σε έξαρση πλέον και όπως καταλαβαίνετε αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Γενικά όμως, τα υπόλοιπα κρούσματα είναι κοντά στις προβλέψεις που είχαν γίνει. Δεν νομίζω λοιπόν πως είμαστε εκτός ελέγχου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες πως  η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει λήξει. «Έχουμε αντιμετωπίσει το πρώτο κύμα πάρα πολύ πετυχημένα στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει λήξει, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά κ κ. Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Το πετυχημένο μένουμε σπίτι, τώρα πρέπει να γίνει πετυχημένο μένουμε ασφαλείς γιατί έχω την αίσθηση ότι έχουμε χαλαρώσει υπερβολικά».

«Έχω συναντήσει σε πάρα πολλά μέρη ανθρώπους που αγκαλιάζονται και φιλιούνται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Επαγγελματίες εστίασης που φορούν τη μάσκα σαν ένα τεχνητό μούσι, μη καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα αλλά μόνο το πιγούνι», ανέφερε και τόνισε πως θα πρέπει πρώτα οι Έλληνες να τηρούμε τα μέτρα και να δίνουμε το καλό παράδειγμα στους ξένους επισκέπτες.

«Ξέρετε υπάρχουν και χώρες στις οποίες δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα όπως εφαρμόστηκαν εδώ και δεν έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι αυτή την κουλτούρα να εφαρμόζουν τα μέτρα, άρα πρέπει από εμάς να την μάθουν», συμπλήρωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε πως αντιλαμβάνεται πως οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα, τόνισε ωστόσο ότι είναι κρίσιμο να τηρούνται απαρέγκλιτα καθώς κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να βγει το εμβόλιο.

Ο ίδιος μίλησε για μια πρωτόγνωρη ερευνητική προσπάθεια γύρω από τον κορωνοϊό. «Μιλάμε για μια πολύ καινούρια νόσο. Τώρα ξέρουμε πολύ περισσότερα από όσα γνωρίζαμε τον Μάρτιο, αλλά είμαστε πολύ μακριά από το να τα ξέρουμε όλα. Μαθαίνουμε πράγματα με ρυθμό γεωμετρικά αυξανόμενο, άρα όταν έρθει ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα το φθινόπωρο θα μας βρει και υγειονομικά πολύ πιο θωρακισμένους», ανέφερε.

Δήλωσε δε βέβαιος πως θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας και μάλιστα εκτίμησε πως μέχρι τότε δεν θα έχει ακόμη βρεθεί το εμβόλιο, και γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Θα έρθει δεύτερο κύμα, το θέμα είναι να είναι μικρό και να μην είναι πολύ σοβαρό. Όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στα τέλη του φθινοπώρου έχουν έξαρση  και δεν καταλαβαίνω γιατί να αποτελέσει εξαίρεση ο κορωνοϊός, εκτός αν έχει βγει μέχρι τότε το εμβόλιο πράγμα για το οποίο η πρόβλεψή μου είναι ότι είναι αδύνατο να έχει συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφέρθηκε και στους μειωμένους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, θανάτους από κορωνοϊό, εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα νέα κρούσματα αφορούν ανθρώπους μικρότερης ηλικίας. «Σε αυτές τις ηλικίες η πιθανότητα να καταλήξουν οι ασθενείς είναι μικρότερη. Ταυτόχρονα για την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπουμε τώρα, θα δούμε το όποιο αποτέλεσμα από πλευράς θνησιμότητας σε 10 15 ημέρες. Δηλαδή κάποια από αυτά τα κρούσματα θα εμφανίσουν συμπτώματα, κάποια από αυτά θα νοσήσουν τότε θα δούμε τι γίνεται. Όμως επειδή η λογική λέει ότι οι άνθρωποι που ξεκινάνε να έρθουν διακοπές στην Ελλάδα είναι άνθρωποι νέοι κατά βάση υγιείς. Εκεί ούτως η άλλως η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι μειωμένη», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.